ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Ο γαστρονομικός χάρτης της Θεσπρωτίας φημίζεται κατά κύριο λόγο για τα ψητά της κρέατα. Παϊδάκια, προβατίνα, κοκορέτσι προσελκύουν τους καλοφαγάδες απ’ όλον τον κόσμο, που συνδυάζουν λουκούλλεια γεύματα με τις παραδοσιακές πίτες, όλων των ειδών, για τις οποίες διακρίνεται ολόκληρη η Ήπειρος

Το διττό πρόσωπο της Θεσπρωτίας, οι ακτές με τους υπέροχους κολπίσκους, αλλά και τα ορεινά χωριά που θυμίζουν έντονα το παρελθόν, παρουσιάζεται και στην γαστρονομία.

Τα παραδοσιακά ηπειρώτικα εδέσματα, ντόπια κρέατα και τυριά, που τυροκομούνται σε μικρά παραδοσιακά τυροκομεία, συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι με εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα ψάρια από το Ιόνιο πέλαγος.

Δίπλα στον Αχέροντα και κάτω από τη σκιά των πλατάνων, μπορεί κανείς να απολαύσει καλομαγειρεμένα τοπικά εδέσματα, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, κρέατα ψημένα σε σούβλες ή ακόμη και γάστρες.

Σε μικρή απόσταση, στα τουριστικά θέρετρα και τις πολύβοες παραλίες, που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο κάθε καλοκαίρι, ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρουν ποικιλία φρέσκων ψαριών, όστρακα, γαριδομακαρονάδες, αλλά ακόμη και πιάτα της ιταλικής κουζίνας, δείγμα της επιρροής από τους γείτονες, που αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών στα Ηπειρωτικά παράλια.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X