Tοπική κουζίνα της Πρέβεζας

Η γαστρονομία της Πρέβεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση στην αλιεία, καθώς πολλά είδη θαλασσινών και ψαριών από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, συνδυάζονται σε εξαιρετικά γευστικές συνταγές με ντόπια προϊόντα όπως η ντομάτα, το ελαιόλαδο, τα αγριόχορτα, μαγειρεμένα άλλοτε στη γάστρα, τον ταβά (το ταψί με το καπάκι) ή τα σαγάνια (τα μεγάλα τηγάνια για μαγείρεμα στο τζάκι).

Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τουλάχιστον 15 είδη ψαριών που αλιεύονται στον Αμβρακικό, με πιο γνωστά τα λαβράκια, τους κέφαλους, τις σαρδέλες, τις τσιπούρες και τις γλώσσες. Μάλιστα, η Γιορτή της Σαρδέλας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Πρέβεζα, στα τέλη του καλοκαιριού, αναδεικνύει την μοναδική σε γεύση σαρδέλα του Αμβρακικού, η οποία προσφέρεται στους επισκέπτες, πλακί στο φούρνο με μπόλικη ντομάτα και ψητή στα κάρβουνα! Ένα ακόμα ξεχωριστό πιάτο της περιοχής είναι και ο κέφαλος «πετάλι». Επίσης, η «γάμπαρη» (από την ιταλική λέξη “gamberi” που σημαίνει γαρίδα) είναι εξίσου δημοφιλής και συνήθως μαγειρεύεται ψητή ή με σέλινο στο φούρνο. Φυσικά, όλα τα θαλασσινά, συνδυάζονται εξαιρετικά με το περίφημο ούζο Πρέβεζας, ειδικά όταν καταναλώνονται με θέα το υπέροχο Ιόνιο Πέλαγος.

Στην περιοχή του ποταμού Αχέροντα την τιμητική τους έχουν προϊόντα κτηνοτροφίας και γαλακτοκομίας, όπως τα κρέατα και τα τυριά που αποτελούν έμπνευση για γευστικά πιάτα και μοναδικές χειροποίητες πίτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το Παργινό γιαχνί (γίδα βραστή με πατάτες, κρεμμύδια, μυρωδικά και ντομάτα), το αγριογούρουνο με αλεύρι καμένο (αυτοσχέδια σάλτσα για τα κρέατα), την προβατίνα στα κάρβουνα, τα αλευρωμένα λάχανα (μην σας ξεγελά η λέξη “λάχανα” – στην Ήπειρο εννοούμε τα άγρια χορταρικά), το κεφαλοτύρι, η αλμυρή μυζήθρα, η κοτόπιτα με ρύζι, αλλά και τα γλυκά του κουταλιού, όπως το κεράσι, το κυδώνι, το μελιτζανάκι, το ντοματάκι γεμιστό με καρύδι. Τέλος, στα Δερβίζιανα θα απολαύσετε το παραδοσιακό ποτό «κούμαρο», από την κουμαριά.

Ξέρατε ότι..;
– Ένα προϊόν που πρέπει να δοκιμάσετε στη Πρέβεζα και το οποίο θα βρείτε σε πολλά ντόπια πιάτα είναι το Αυγοτάραχο Αμβρακικού
– Στο Ιστορικό Κέντρο της Πρέβεζας με τα γραφικά σοκάκια υπάρχουν πολλά ουζερί και ταβερνάκια, στα οποία μπορεί κανείς να δοκιμάσει όλα τα παραπάνω πιάτα
– Η λέξη «Πρέβεζα» είναι σλαβικής καταγωγής και σημαίνει «Πέρασμα». Είναι, πράγματι, μια πόλη- πέρασμα και γαστρονομικά, καθώς συνδυάζει πολλές επιρροές και κουζίνες.

no images were found

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X