Κρασιά Ζίτσας

Στη βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων βρίσκεται η περιοχή της Ζίτσας , η οποία έγινε γνωστή για τα περίφημα κρασιά της. Από τον 17ο αιώνα, η Ζίτσα είναι γνωστή για τα κρασιά της και  πολλοί περιηγητές έγραψαν σχετικά κολακευτικά σχόλια. Μεταξύ τους ο διάσημος φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας που μαγεμένος από το τοπίο, αναφέρεται σε ένα ποίημά του στους αμπελώνες της Ζίτσας. Η παράδοση και η φήμη που είχε από παλιά στο κρασί η περιοχή, την κατέταξε με νόμο στη  ζώνη με κρασί “Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος”.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, εκτείνεται κυρίως στο οροπέδιο της Ζίτσας, που έχει μέσο υψόμετρο 650μ κι απλώνεται στις πλαγιές των γύρω λόφων και βουνών σε υψόμετρα έως 800μ. Δυτικά κατηφορίζει προς τον ποταμό Θυάμις (ή Καλαμά) σε υψόμετρα έως 500μ. Έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα και τα εδάφη είναι αβαθή ασβεστολιθικά πλούσια σε κάλιο. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, επηρεάζει ουσιαστικά και την εποχή του τρύγου, με το μάζεμα των σταφυλιών να γίνεται μετά τα μέσα Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, αποτελώντας μια πραγματική γιορτή.

Η έκταση που καλλιεργείται σήμερα είναι περίπου 1700 στρέμματα, περιλαμβάνει έξι κοινότητες και στο 95% του αμπελώνα της Ζίτσας, καλλιεργείται η ανθεκτική λευκή ποικιλία Ντεμπίνα, που διαθέτει τα δικά της μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Οι ποικιλίες «Βλάχικο» και «Μπεκιάρι», δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κόκκινα κρασιά, ενώ από τον συνδυασμό τους με την «Ντεμπίνα», προέκυψε ο γνωστός ημιαφρώδης ροζέ οίνος Ζίτσας.

Στη Ζίτσα, βρίσκονται τα οινοποιεία «Κτήμα Γκλίναβος» και «Zoinos Winery» τα οποία συμμετέχουν στη «Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου» και είναι επισκέψιμα για το κοινό. Μαζί με το Οινοποιείο «Πράσσος» παράγουν 15 είδη κρασιών ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα εκ των οποίων 7 αφρώδεις.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στον Προφήτη Ηλία της Ζίτσας, οργανώνεται η Γιορτή του Κρασιού. Αν τύχει και βρεθείτε εκείνη την περίοδο στην περιοχή, θα έχετε την τύχη να δοκιμάσετε πολλά από τα κρασιά της.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X