Τοπική κουζίνα Άρτας

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και ομώνυμος Νομός, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ηπειρώτικης γαστρονομίας, αξιοποιώντας την παράδοση στα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ, καθώς και τα αγροτικά προϊόντα, που απλόχερα προσφέρει η ευλογημένη Αρτινή γη.

Το ανάγλυφο του Νομού Άρτας μαρτυρά την ποικιλομορφία στην παραγωγή: οι λιμνοθάλασσες στα νότια, τα Τζουμέρκα στα βόρεια και ενδιάμεσα οι εύφορες πεδιάδες. Από τις ονομαστές γαρίδες (γάμπαρη), τις κουτσομούρες και τις σαρδέλες του Αμβρακικού, στους πορτοκαλεώνες, τους ελαιώνες και τα ακτινίδια της εύφορης γης, έως την κτηνοτροφία και την τυροκομία των Αθαμανικών Ορέων που προσφέρουν τα ΠΟΠ Ηπειρώτικα τυριά, φέτα, κεφαλογραβιέρα και γαλοτύρι, αλλά και ονομαστά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το ανθότυρο και το «τσαλαφούτι».

Όλα τα παραπάνω είναι η βασική πρώτη ύλη για χαρακτηριστικά και ξεχωριστά πιάτα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στην Άρτα, όπως για παράδειγμα την «περπερίτσα», το τυρόψωμο δηλαδή της περιοχής, το «τσουμπλέκι», μια συνταγή που αποτελείται από κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο, το μοσχάρι με πορτοκάλι στη γάστρα, την κοκκινιστή γίδα με τραχανά, αλλά και τα γλυκά του κουταλιού, το λαδοραβανί και το κυδωνόπαστο.

Ξέρατε ότι..;

– η Άρτα είναι 3η σε παραγωγή πορτοκαλιών εξαιρετικής ποιότητας πανελλαδικώς,

– η Κονσερβολιά Άρτας, η πιο διαδεδομένη επιτραπέζια ελιά, φέρει από το 1996 ένδειξη Π.Γ.Ε., δηλαδή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης,

– η «ζαρκόπιτα», πίτα χωρίς φύλλο, έχει τη ρίζα της από τη λέξη “ζάρκα” που στη Ηπειρώτικη διάλεκτο σημαίνει “γυμνή”.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X