Η Γαστρονομία της Ηπείρου

Αν κάτι χαρακτηρίζει την Ήπειρο και μένει ανεξίτηλο στη μνήμη του επισκέπτη, αυτή είναι η γαστρονομία της, που με απλότητα και σεβασμό στη Φύση, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, υπογραμμίζει την ιδιομορφία του εδάφους κι αναβιώνει ολόκληρες παραδόσεις μέσα από απλές, αυθεντικές συνταγές με πρωταγωνιστή την αγνή πρώτη ύλη.

 

Από τα ορεινά έως τα παραθαλάσσια, η Ήπειρος έχει να επιδείξει έναν απέραντο γαστρονομικό πλούτο. Πρακτικές όπως η τυροκόμηση, η αλιεία, η συλλογή άγριων χόρτων και η κτηνοτροφία, εμπεριέχουν ένα σύνολο παραδόσεων και συνταγών που με ευλάβεια μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά κι όλο αυτό φυσικά μεταφράζεται σε γευστικά πιάτα.

 

Για παράδειγμα, η Ήπειρος μετρά πάνω από 178 συνταγές με πίτες, τα ΠΟΠ προϊόντα της όπως η φέτα, το Μετσοβόνε και η Κεφαλογραβιέρα είναι ευρέως γνωστά, ενώ στο μαγείρεμα, ιδιαίτερα στα ορεινά όπου δεν υπάρχουν ελαιόδεντρα, χρησιμοποιείται κυρίως το βούτυρο. Το ψάρι και τα θαλασσινά, όπως η γαρίδα «γάμπαρη» του Αμβρακικού και η σαρδέλα, αποτελούν λιχουδιές της Πρέβεζας, το αγριογούρουνο γιαχνί είναι συνταγή της Θεσπρωτίας, ενώ στις ορεινές πλαγιές των Ιωαννίνων, οι αμπελουργοί παράγουν μερικά από τα ποιοτικότερα κρασιά της Ελλάδας κι η εύφορη γη της Άρτας φημίζεται για τα εσπεριδοειδή της. Σε κάθε γωνιά της Ηπείρου όμως, μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα ασυναγώνιστα σιροπιαστά γλυκά της, όπως τον φημισμένο Γιαννιώτικο μπακλαβά, το κανταΐφι και το κλωστάρι.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X