Ο Τόπος των Τυριών

Το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην περιοχή είναι η βάση για μια ποικιλία εξαιρετικών τυριών. Ξεκινήστε την γευστική περιήγηση από την διακεκριμένη – σε ποιότητα και γεύση – φέτα ΠΟΠ, που παράγεται σε πρωτοπόρες του κλάδου βιομηχανίες, που στηρίζονται στην ηπειρωτική ζώνη γάλακτος, αλλά και σε μικρά παραδοσιακά τυροκομεία.

Το Μέτσοβο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην τοπική ιστορία της τυροκόμησης. Οι σπουδές νεαρών Μετσοβιτών στην Ιταλία, με την πρωτοβουλία και μέριμνα του Ευάγγελου Αβέρωφ, δημιούργησε το καπνιστό Μετσοβόνε, συγγενικό με το Προβολόνε, και τη Μετσοβέλα από την Παστορέλα, που διατίθενται από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, αλλά και τα πολλά παραδοσιακά τυροκομεία Μετσοβιτών και μπορεί κανείς να τα βρει, εκτός από το Μέτσοβο φυσικά, σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα, πικάντικα και γευστικά είναι και τα κίτρινα τυριά όπως το κεφαλοτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η εκ νέου παραγωγή του Κασκαβάλι Πίνδου από πρόβειο με μίξη γίδινου γάλακτος, που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και την παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια.

Στο Ηπειρώτικο τραπέζι, δίπλα σε ένα καλοψημένο κρέας ή μια χορτόπιτα, θέση υπάρχει πάντα για το γαλοτύρι, επίσης αναγνωρισμένο ΠΟΠ. Πρόκειται για κρεμώδες τυρί, με υφή γιαουρτιού αλλά και κομμάτια φέτας, με ελαφριά υπόξινη και πολύ δροσιστική γεύση. Δοκιμάστε επίσης το πικάντικο βασιλοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, με κομμάτια φέτας και μυζήθρας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X