Περιήγηση στα οινοποιεία και τους αμπελώνες

Ο οινοτουρισμός στην Ήπειρο αποτελεί μια από τις ανερχόμενες μορφές τουρισμού, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις επιλογές των επισκεπτών, καθώς η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον. Το 1974 θεσπίστηκε η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της Ζίτσας, μιας περιοχής που είναι γνωστή για τα κρασιά της από τον 17ο αι. Μαζί με τους ορεινούς αμπελώνες του Μετσόβου, η Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου αποτελεί μια εκ των οκτώ Διαδρομών του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Φημισμένα οινοποιεία στην Ηπειρώτικη γη, εδώ και δεκαετίες παράγουν επώνυμο κρασί από γηγενείς ποικιλίες με πολύ ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά κι εξαιρετική ποιότητα.

Το ενδιαφέρον της αμπελουργικής παράδοσης στην Ήπειρο εστιάζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Τα οινοποιεία Κατώγι Αβέρωφ, Ζοίνος, Μαρκατσέλη, καθώς και το Κτήμα Γκλίναβος αποτελούν τους πρωταγωνιστές και πρεσβευτές των Ηπειρωτικών κρασιών.

 

Μέτσοβο:

Το Κατώγι Αβέρωφ είναι ίσως το πλέον φημισμένο οινοποιείο της Ηπείρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ο ευεργέτης Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει στις ορεινές κι απόκρημνες πλαγιές κοντά στο Μέτσοβο τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon, εμφιαλώνοντας το κρασί στο κατώγι του σπιτιού του, στο Μέτσοβο. Η μετέπειτα δημιουργία του οινοποιείου αποτέλεσε τεράστιο έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, μαζί με την αναμπέλωση σε ξεχασμένες πλαγιές της Πίνδου. Στο κελάρι του ιστορικού οινοποιείου μπορεί κανείς να αντικρίσει πάνω από 1.200 δρύινες φιάλες που περιέχουν κρασί από αυτόχθονες και διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Traminer, το περίφημο ντόπιο Βλάχικο και την ηπειρώτικη Ντεμπίνα, ενώ η ξενάγηση με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη!

Το κρασί του Μετσόβου είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Οι αμπελώνες στο Γινιέτς, (βλάχικη λέξη για να περιγραφεί ο «αμπελότοπος») αποτελούν τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας, σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 950-1050μ, Επειδή τα σταφύλια αργούν να ωριμάσουν, ο τρύγος πραγματοποιείται τον Οκτώβρη λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή.

 

Ζίτσα:

Το οροπέδιο της Ζίτσας Ζαγορίου αποτελεί έναν ακόμα πόλο έλξης για τους φίλους του καλού κρασιού. Η βιολογική καλλιέργεια λευκών και ερυθρών γηγενών ποικιλιών καθώς και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει παράδοση στην παραγωγή οίνου με ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το κρασί της Ζίτσας έχει υμνήσει και ο Φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρων.

Τρεις ποικιλίες συνθέτουν την αμπελουργική ζώνη στη Ζίτσα. Η γηγενής ποικιλία λευκή ντεμπίνα παράγει φινετσάτα αφρώδη κρασιά, η ποικιλία βλάχικο δημιουργεί κρασί μετρίου βάθους, φωτεινό με πολύπλοκα αρώματα, ενώ η ξεχωριστή ποικιλία Μπεκάρι μας δίνει βαθύ χρώμα, μέτρια ένταση και φρουτώδη αρώματα.

 

Στο οινοποιείο Ζοίνος, τα αφρώδη ερυθρά και λευκά κρασιά καθώς και ο κεχριμπαρί οίνος από τη λευκή ποικιλία ντεμπίνα που θα δοκιμάσετε θα σας καταπλήξουν.

 

Στον Προφήτη Ηλία Ζίτσας, το Κτήμα Γκλίναβος δημιουργεί από το 1978 εξαιρετικό και πολυβραβευμένο κρασί. Στην επισκέψιμη υπόγεια κάβα με τα 400 δρύινα βαρέλια η ΠΟΠ ποικιλία ντεμπίνα πρωταγωνιστεί με τα ντελικάτα αρώματά της, την υψηλή φυσική οξύτητα και τον χαμηλό αλκοολικό βαθμό.

 

Θεσπρωτία:

Η παράδοση της Ηπείρου στην αμπελοκαλλιέργεια επεκτείνεται και έως το βορειότερο άκρο της και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Φιλιατών. Σε υψόμετρο 150-300μ στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι, η οικογένεια Μαρκατσέλη καλλιεργεί λευκές και ερυθρές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ασπρούδι, Αθήρι, Αγιωργήτικο, Μαυρούδι, Merlot και Syrah.


Το Τσίπουρο Ηπείρου:

Η Ήπειρος φημίζεται, εκτός από τα κρασιά της, και για το ιδιαίτερο τσίπουρο που αποτελεί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Χαρακτηρίζεται από αρωματική ένταση, ενώ θα το βρείτε και ως παλαιωμένο απόσταγμα με ιδιαίτερη επίγευση και κεχριμπαρένιο χρώμα, λόγω της παραμονής του για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Δοκιμάστε το στο συνεταιριστικό αποστακτήριο Μολυβδοσκέπαστης, Στα Τζουμέρκα, θα πιείτε ένα ιδιαίτερα γευστικό τσίπουρο από την ποικιλία σταφυλιού, τη «ζαμπέλα».

 

  

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X