ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα φαγητά και τα ποτά της Ηπείρου θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν αφορμή για να επισκεφθεί κανείς την Ήπειρο, καθώς τα πολλά και διαφορετικά υψόμετρα, οι ποικίλες πολιτισμικές επιρροές και συνήθειες προϊδεάζουν τον επισκέπτη για ένα ιδιαίτερα πλούσιο γαστρονομικό προϊόν που συνδυάζει Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο. Βουνά, θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, χωριά και πόλεις έχουν δημιουργήσει ένα γαστριμαργικό μωσαϊκό το οποίο αναμφίβολα θα ενθουσιάσει κάθε ουρανίσκο. Ένα αφήγημα που συνδυάζει αρμονικά το νομαδικό βίο των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, ψαράδων και των αμπελουργών.

Πράγματι, αν αναλογιστούμε την παράδοση στην αλιεία στις θάλασσες του Ιονίου Πελάγους και τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς και το γεγονός ότι μόνο το 10% της Ηπειρώτικης γης αποτελεί εύφορο έδαφος, είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί στις Πηγές του Αχέροντα και την Πρέβεζα καταναλώνονται σε αρκετές συνταγές και παραλλαγές, ο κέφαλος, η σαρδέλα, η γαρίδα, η πέστροφα, τα περίφημα χέλια ενώ στα ορεινά τον πρώτο ρόλο έχουν οι πίτες, αλμυρές ή γλυκές (έχουν καταγραφεί έως και 178 συνταγές με πίτες), τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα, όπως το καπνιστό Μετσοβόνε (προϊόν ΠΟΠ), το πικάντικο κεφαλοτύρι, και φυσικά το κρέας. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στα υπόλοιπα τρία τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ηπείρου: τη φέτα, το γαλοτύρι και την κεφαλογραβιέρα, τα οποία παράγονται και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Όταν γίνεται λόγος για τα ποτά της Ηπείρου, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα περίφημα λευκά κρασιά ΠΟΠ της Ζίτσας, όπως επίσης και ο ερυθρός οίνος από τους αμπελώνες του Μετσόβου, Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Εξίσου γευστικό είναι και το Ηπειρώτικο τσίπουρο, από το οποίο παρασκευάζονται και γευστικά λικέρ με καρπούς της φύσης που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X