Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Η Π.Ε. Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη εκ των τεσσάρων σε έκταση και πληθυσμό. Πρωτεύουσά της είναι τα Ιωάννινα, πόλη με ιδιαίτερο πολιτιστικό βάθος, άπειρου φυσικού κάλλους τοπία και μια ενεργή νεολαία που αγαπά την πόλη και της δίνει παλμό. Επισκεφθείτε το Νησάκι των Ιωαννίνων, περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια, την οδό Καλλάρη και την πλατεία Πάργης και αφήστε τον δρόμο να σας βγάλει στο Ιτς Κάλε, με την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Παμβώτιδα. Ύστερα από μια ολοκληρωμένη βόλτα στα Ιωάννινα, έχει έρθει η ώρα να ανακαλύψουμε τα χωριά και τους υπόλοιπους ξακουστούς οικισμούς της περιφερειακής ενότητας.

Τα Ζαγοροχώρια είναι 46 χωριά ιδιόμορφης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που δεσπόζουν σε απόκρημνες τοποθεσίες μεταξύ των Ιωαννίνων, του Μετσόβου και της Κόνιτσας ανάμεσα σε δάση, έλατα, γεφύρια, διάσπαρτα στη σκιά κυρίως του ορεινού όγκου της Τύμφης και πλάι στους 2 Εθνικούς Δρυμούς της Ηπείρου. Η ονομασία είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει “πίσω απ’ τα βουνά”. Ανακαλύψτε το Μονοδένδρι με την ασύλληπτη θέα προς τη Χαράδρα του Βίκου, την Αρίστη χτισμένη στην κοίτη του ποταμού Βοϊδομάτη, τα επιβλητικά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο κάτω από τους Πύργους της Αστράκας, τη Βοβούσα στην καρδιά της “Ζεστής Κοιλάδας” Βάλια Κάλντα και τη Ζίτσα με την παράδοση στο λευκό οίνο.

Τι να πει κανείς για το Μέτσοβο! Η ορεινή αυτή κωμόπολη που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, φωλιασμένη στα 1.160μ. υψόμετρο, με γοητευτική ιστορία που εμπεριέχει τους βλάχικης καταγωγής Μετσοβίτες, ξακουστούς ξυλογλύπτες και τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το Μέτσοβο, ή αλλιώς το «χωριό της αρκούδας» από τα σλαβικά «Μέτσκα» και «Όβο» έχει μακραίωνο παρελθόν με τους ευεργέτες όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, καθώς επίσης και παράδοση στο κρασί, με τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας και την πιστοποίηση της… καφέ αρκούδας!

Στο βορείοτερο άκρο της περιφερειακής ενότητας και ανάμεσα στο Γράμμο, την Τύμφη και τον Σμόλικα βρίσκει κανείς τα Μαστοροχώρια, τους 27 οικισμούς της Κόνιτσας, χτισμένους με μεράκι από πέτρα και ξύλο από τους φημισμένους Ηπειρώτες μαστόρους της πέτρας. Περιηγηθείτε στη Πυρσόγιαννη, τη Βούρμπιανη, το Πληκάτι, τη Δροσοπηγή, και την Αγία Παρασκευή.

Στις κατάφυτες πλαγιές των Βόρειων Τζουμέρκων, οι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οικισμοί θα σας συγκλονίσουν. Τα Πράμαντα στη σκιά της κορυφής Στρογγούλας αποτελούν την επιτομή της Ηπειρώτικης αυθεντικότητας, ενώ τα κοντινά μεταξύ τους χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες είναι ορεινοί προορισμοί, ιδανικοί για κάθε εποχή. Η διάσχιση του εύκολου μονοπατιού που ενώνει αυτά τα δυο χωριά αποτελεί μια εμπειρία από μόνη της!

blank blank

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X