Οι Φημισμένες Ηπειρώτικες Πίτες

Οι ηπειρώτικες πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Άλλες παραδοσιακές, άλλες σε μοντέρνες εκδοχές, όλες πεντανόμιστες! Και αυτό γιατί βασίζονται στα αγνά υλικά και φτιάχνονται με μεράκι και -όταν μιλάμε για πίτες με φύλλο- υπομονή!

Η Ζαγορίσιες πίτες έχουν αναδείξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό το παραδοσιακό αυτό έδεσμα, το οποίο όμως θα βρείτε παντού στην Ήπειρο.

Η απλότητα και η νοστιμιά της ζυμαρόπιτας (ή ζαρκόπιτα ή κουρκουτόπιτα), με φέτα και ελαιόλαδο, εντυπωσιάζει όσους τη δοκιμάζουν. Από τις πίτες με φύλλο ξεχωρίζουν η κρεατόπιτα, κοτόπιτα και λαχανόπιτα (χορτόπιτα) που παραδοσιακά φτιάχνονταν με πολλά φύλλα, σε μεγάλα χαμηλά ταψιά (σινιά) και ψήνονταν σε ξυλόφουρνο, όμως τα πάντα «χωρούν» σε μια ηπειρώτικη πίτα. Δοκιμάστε επίσης τυρόπιτα και πρασόπιτα, αλλά και τις γλυκιές εκδοχές της κολοκυθόπιτας και γαλατόπιτας, που τρώγονται ευχάριστα ακόμη και για πρωϊνό.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X