Θρησκεία στην Άρτα

Όπως και τα Ιωάννινα, έτσι και η Άρτα αποτελεί κοιτίδα θρησκευτικού πλούτου, με ξακουστές Μονές του 13ου αιώνα που σώζονται μέχρι σήμερα και αξίζει να επισκεφθεί και να θαυμάσει κανείς.

Στην καρδιά της πόλης της Άρτας και με έναν απλό περίπατο δίπλα στο ποτάμι θα φτάσετε στον παλαιότερο ναό της περιοχής με κεραμοπλαστική διακόσμηση, τον Άγιο Βασίλειο. Συνδυάστε με επίσκεψη στο Κάστρο της Άρτας, το πάλαι ποτέ κέντρο της πόλης και ολόκληρου του Δεσποτάτου, δημιούργημα του Μιχαήλ Β’ Δεσπότη της Ηπείρου. Θα ήταν παράλειψη, ωστόσο, να μην σταματήσετε και στην «Αρχόντισσα της Άρτας», την Παναγιά την

Παρηγορήτισσα  στο κέντρο της πόλης, με τον σωζόμενο ναό, την Τράπεζα και τα 16 κελιά. Ξεχωρίζει στο εσωτερικό της η πυραμίδα φτιαγμένη από κίονες που στηρίζει τον τρούλο.

Κατά την περιήγησή σας στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μερικές από τις σπουδαιότερες Μονές της Ελλάδας, όπως τη Παναγία Βλαχερνών στη Βλαχέρνα που χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα και αποτελεί δείγμα της θρησκευτικότητας των φίλεργων Αρτινών. Μέσα στην αγκαλιά του Αμβρακικού και πάνω σε λόφο υπάρχει ακόμα ένας από τους παλαιότερους ναούς, η Παναγιά της Κορωνησίας, χτισμένη τον 10ο αιώνα.

Στις απόκρημνες πλαγιές των Τζουμέρκων δεσπόζει σκαρφαλωμένη η Ιερά Μονή Σέλτσου, με τον ναό και τα ερειπωμένα κελιά της. Αποτελεί το θέατρο εθνικού βασανιστηρίου όπως το Ζάλογγο, καθώς το 1804 πάνω από 1,000 εγκλωβισμένοι Σουλιώτες προτίμησαν να γκρεμιστούν στο βάραθρο μετά από τρίμηνη πολιορκία αντί να παραδοθούν στους άνδρες του Αλή Πασά.

Ένα πραγματικό «Περιβόλι της Παναγιάς» γεμάτο ευωδιά και αγαλλίαση, σας περιμένει στη Μονή Κάτω Παναγιάς στους πρόποδες του λόφου Περάνθη. Χαμογελαστές και φιλόξενες μοναχές, μπαξέδες και ανθόκηποι προσδίδουν μια παραμυθένια αύρα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου είναι η Παναγιά Χρυσοσπηλιώτισσα στα Γουριανά. Ανακαινίστηκε το 1663, ενώ περιλαμβάνει την εικόνα της Παναγιάς μέσα σε σπηλιά. Τέλος, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στο συνοικισμό Παλαιοχώρι, λίγο πριν φθάσουμε στο Βουργαρέλι,  βρίσκεται ένα ακόμη εξαίσιο δείγμα βυζαντινής τέχνης, ο περίφημος ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου ή Κόκκινη Εκκλησιά. Ο ναός κτίστηκε το 1281 απ’ τον πρωτοστράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και τον αδελφό του Θεόδωρο, όταν Δεσπότης της Άρτας ήταν ο Νικηφόρος Α΄.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X