Πολιτισμός των Ιωαννίνων

Κλασικός τουριστικός προορισμός αποτελεί για τα Ιωάννινα, το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα και από τους τέσσερις Νομούς. Ο χώρος προσφέρει μία ποιοτική παρουσίαση εκθεμάτων με ιστορία ολόκληρων αιώνων.

Αρκετά από τα ευρήματα της Ηπείρου, βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της περιοχής, το οποίο δημιουργήθηκε στα ερείπια του σεραγιού του Αλή-Πασά και εγκαινιάστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Εκεί θα συναντήσει κανείς ευρήματα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Η Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία στεγάζεται στο κτίριο Πυρσινέλα του 1890, περιλαμβάνει έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών.

Η αρχαία Δωδώνη, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της χώρας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., στη διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου και έχει καταστραφεί και επισκευαστεί δύο φορές.

Το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος Βελή Πασά,η Οθωμανική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Φωτίου Ραπακούση αποτελούν μερικά ακόμα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στα Ιωάννινα.

Σημαντικά αξιοθέατα εντός των τειχών του Κάστρου αποτελούν το Ιτς Καλέ, καθώς και το τέμενος Ασλάν Πασά. Στο πρώτο συναντά κανείς τον περίφημο Τάφο του Αλή Πασά, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ στο Ασλάν Πασά στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο με σπουδαίο Ελληνικό, Εβραϊκό και Μουσουλμανικό τμήμα.

Προτείνουμε:

-Μία βόλτα με ποδήλατο στον ποδηλατόδρομο που βρίσκεται στο παλιό κάστρο και σου επιτρέπει να έχεις θέα από όλα τα αξιοθέατα της πόλης.

-Συναγωγή Καάλ Καντός Γιασάν, ή αλλιώς Μέσα Συναγώϊ, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της πόλης, στην οδό Ιουστινιανού. Η Συναγωγή αυτή, που χτίστηκε στα 1826, είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα σωζόμενα θρησκευτικά κτίρια των Ελλήνων Εβραίων.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X