Τζουμέρκα, Ταξιδιωτικός οδηγός Άρτα

social icon

Τζουμέρκα, Ταξιδιωτικός οδηγός

Τα Τζουμέρκα (ή Αθαμανικά Όρη ή Όρη των Αθαμάνων) βρίσκονται στα όρια της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, με την ψηλότερη κορυφή τους, την Κακαρδίτσα να υψώνεται στα 2.429 μέτρα. Πρόκειται για μια από τις πιο τραχείς και παρθένες ορεινές περιοχές της Ελλάδα. Tα Τζουμερκοχώρια διατηρούν την αυθεντικότητά τους και ξεχωρίζουν για τη φιλοξενία τους

Το ανάγλυφο των βουνών, που οφείλεται κυρίως στη διάβρωση των εδαφών τους, χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και μεγάλες υψομετρικές διαφορές, με πτυχώσεις που φιλοξενούν στην αγκαλιά τους πολλά υδάτινα ρεύματα. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στον Αχελώο στα ανατολικά και στον Άραχθο στα δυτικά των βουνών, ενώ σε κάποια σημεία σχηματίζουν και εντυπωσιακούς καταρράκτες, όπως αυτούς στα Θεοδώριανα και στο ομώνυμο χωριό Καταρράκτης. Οι δύο αυτοί καταρράκτες είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στα Τζουμέρκα. Πολλοί επιλέγουν για διακοπές τα γραφικά χωριά της περιοχής. Για την διαμονή στα Τζουμέρκα υπάρχουν αρκετοί  ξενώνες που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

Οι πλαγιές των Τζουμέρκων κάτω από το υψόμετρο της γυμνής αλπικής ζώνης είναι κατάφυτες από πυκνά δάση, κυρίως ελάτων. Το δύσβατο ανάγλυφο της περιοχής, που συγκαταλέγεται στις ορεινότερες της χώρας μας, έχει συμβάλει στο να διατηρηθούν η πανίδα και η χλωρίδα των Τζουμέρκων σχεδόν ανέπαφες. Και ενώ την πρώτη συνθέτουν τα κοινά είδη ζώων και πουλιών που απαντούν στην Ελλάδα, η δεύτερη είναι ιδιαίτερα πλούσια, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 500 είδη.

Ειδικά την άνοιξη, ιδανική εποχή για εκδρομή στα Τζουμέρκα, τα αλπικά λιβάδια πλημμυρίζουν από αγριολούλουδα, όπως κρόκους, βιόλες, ορχιδέες και το σπάνιο Solenanthus albanicus.

 

Tags:

    Σχετικά Άρθρα

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    blank
    X