Θρησκεία στη Θεσπρωτία

Μια πλούσια θρησκευτική κληρονομιά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες της η Θεσπρωτία. Δεκάδες ναοί, μονές και ξωκλήσια, τόποι λατρείας για ντόπιους και επισκέπτες, ενώ κάποια από αυτά αποτελούν και ιστορικά μνημεία, κτισμένα τον 15ο και 16ο αιώνα, αλλά και νωρίτερα.

Από το β’ μισό του 13ου αιώνα χρονολογείται η Μονή της Παναγίας Παραμυθιάς, από την οποία πήρε πιθανώς το όνομά της η πόλη της Παραμυθιάς. Δεν διασώζονται πολλές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική της πορεία, ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, σ’ αυτή διαφυλάχτηκαν για λίγο διάστημα τα λείψανα του Αγ. Σπυρίδωνος και της Αγ. Θεοδώρας, κατά τη διαδρομή τους από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα. Εκεί επίσης ετάφη το λείψανο του Αγ. Αναστασίου του εκ Παραμυθιάς. Από τα σωζόμενα κειμήλια αξιόλογος είναι ο χρυσοκέντητος Επιτάφιος του 1587, έργο του Μοναχού Αρσενίου.

Στο κέντρο της Παραμυθιάς, δεσπόζει ο νεότερος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δονάτου, όπου διαφυλάσσεται τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου, πολιούχου της Θεσπρωτίας, που εορτάζει στις 30 Απριλίου και στις 29 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην Παραμυθιά, ξεχωρίζει ακόμη η Ιερά Μονή Παγανιών, που κτίσθηκε στο 1652 από τον Ιερομόναχο Ιωακείμ και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, βρίσκεται στην ακριτική περιοχή του νομού Θεσπρωτίας, οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κτισμένη σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι. Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Νείλο στις αρχές του 14ου αιώνα (μεταξύ 1310 και 1320), στην εποχή της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αποτέλεσε σημαντικό μοναστικό κέντρο. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μοναστήρια στην Ήπειρο, που είναι επανδρωμένα και λειτουργούν και σε αυτή σώζονται αρκετά κειμήλια, δείγματα του μεγαλείου και της ένδοξης ιστορικής πορείας της.

Αξιομνημόνευτες είναι οι Μονές Αγ. Δονάτου και Αγ. Παρασκευής Κουγκίου, στο ιστορικό Σούλι, καθώς και η Μονή Ραγίου στον δρόμο από την Ηγουμενίτσα προς τη Σαγιάδα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ανακαινισμένη το 1865 από τον ηγούμενο Ναθαναήλ. Σήμερα η Μονή λειτουργεί και είναι επισκέψιμη.

Θρησκευτικό, αλλά και φυσιολατρικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στο Ασκηταριό του Αγίου Αρσενίου, σε μια σπηλιά του βουνού Ερημίτης (518 μ.), νοτιοανατολικά του χωριού Μόρφη, από το οποίο ξεκινά μονοπάτι. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 8 Μαΐου και κάθε χρόνο προσκυνητές συγκεντρώνονται στο εκκλησάκι της σπηλιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας μετρά 150 εκκλησίες και περισσότερα από 700 εξωκκλήσια και παρεκκλήσια

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X