Θρησκεία στα Ιωάννινα

Η Π.Ε. Ιωαννίνων παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές περιηγήσεις, καθώς η πόλη των Ιωαννίνων ως πρωτεύουσα της Ηπείρου και σημαντικότερο πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων.

Βυζαντινά κτίσματα όπως το Αρχιμανδρείο, ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Αθανασίου, καθώς και ο ναός του Αγ. Γεωργίου, του πολιούχου της πόλης, στην πλατεία Πάργης αποτελούν λίγους μόνο από τους ναούς που θα βρείτε εντός του ιστού της πόλης και συνδυάζονται με τον περίπατό σας. Προσθέστε στα παραπάνω και την εβραϊκή συναγωγή Καάλ Σαντός Γιασάν, καθώς και το Φετιχέ Τζαμί εντός των τειχών του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Στο νησάκι των Ιωαννίνων λειτουργούν αρκετές μονές, με την πλέον εντυπωσιακή να αποτελεί η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών, χτισμένη τον 13ο αιώνα με τοιχογραφίες σπάνιας ομορφιάς που απεικονίζουν στοιχεία της αρχαιοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και κρυφό σχολειό με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα.

Έξω από την πόλη όμως υπάρχουν ακόμα περισσότερα εντυπωσιακά βυζαντινά κτίσματα και ναοί. Στο Ματσούκι θα συναντήσετε την περίφημη Μονή της Βύλιζας, που πήρε το όνομά της από το λατινικό “vigilo”, που σημαίνει «φρουρώ». Πράγματι, κατά τους προηγούμενους αιώνες υπήρξε φρούριο. Στην κορυφή ενός λόφου στο Ελληνικό θα επισκεφθείτε ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα, τη Μονή της Τσούκας με το χρυσό τέμπλο και την απίθανη θέα προς τη Χαράδρα του Αράχθου, ενώ στους Καλαρρύτες, σε βραχώδη και απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρυώτικο ποταμό δεσπόζει ένα από τα πιο τα πιο εμβληματικά μοναστήρια που θα αντικρίσετε, η Μονή Κηπίνας.

Ανηφορίζοντας προς το Μέτσοβο, πλάι στον Μετσοβίτικο ποταμό θα συναντήσει κανείς τη Μονή Αγ. Νικολάου, η οποία καταστράφηκε και επισκευάστηκε πολλές φορές. Τέλος, ο γαιοκτήμονας Άβελης είχε χτίσει το καθολικής τεχνοτροπίας ηγουμενείο, που σώζεται σήμερα και στεγάζεται υπό τη σκεπή της Μονής Άβελ κοντά στον οικισμό της Βήσσανης.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X