Πολιτισμός της Πρέβεζας

Τόσο η πόλη της Πρέβεζας όσο και η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον που αναμφίβολα θα σας γοητεύσει. Η πόλη της Πρέβεζας είναι πόλος έλξης για όλη την Ήπειρο, αφού έχει να επιδείξει πλούσιο υλικό και πληθώρα εκδηλώσεων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, ενώ συμπληρώνεται αρμονικά από τα μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Εάν τα υπέροχα σοκάκια της Πρέβεζας δεν αποτελούν από μόνα τους ένα έργο τέχνης, τότε σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη «Ιωάννης Μώραλης» στο Αρχοντικό Αθανασιάδη, καθώς και την Ιδιωτική Πινακοθήκη «Λέανδρος Σπαρτιώτης», έναν σύγχρονο πολυχώρο τέχνης που φιλοξενεί την ετήσια έκθεση Πρεβεζάνων ζωγράφων. Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει την πιο ξεχωριστή σκηνή που θα δείτε ποτέ, την «Όπερα του Νερού και του Ονείρου», μια θεατρική σκηνή ύψους 30 μέτρων «διακοσμημένη» με 30.000 τενεκεδένια κουτάκια από αναψυκτικά.

Λίγο έξω από την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται η φημισμένη αρχαία Νικόπολη, η μεγαλύτερη σε έκταση σωζόμενη σήμερα αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε ύψωμα με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, τον Αμβρακικό Κόλπο και τα βουνά, ενώ τα κυριότερα μνημεία της είναι το Ωδείο, το Θέατρο, το Μνημείο του Αυγούστου και η Βασιλική του Α’ Δουμετίου. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε τη Νικόπολη με μια ξενάγηση  στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Η Κασσώπη αποτελεί παράδειγμα ολοκληρωμένης αστικής πόλης των Ηπειρωτικών φύλων του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι χτισμένη σε οροπέδιο στα 550μ., στους πρόποδες της οροσειράς του Ζαλόγγου και απέκτησε την επιρροή της λόγω του εμπορίου, της κτηνοτροφίας και των προϊόντων της εύφορης πεδιάδας του Αχέροντα.

Καλά το μαντέψατε, στον Αχέροντα βρίσκεται το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στο σημείο του ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, Αχέροντας και Κωκυτός. Πρόκειται για το σημείο κατάβασης των νεκρών στον Άδη, σύμφωνα με τη μυθολογία, ενώ η Εφύρα λίγο βορειότερα συνδέεται με την πανάρχαιη λατρεία της θεότητας του Θανάτου. Σας προτείνουμε την επίσκεψη στο νεκρομαντείο και τη βαρκάδα στον Αχέροντα.

Επιπλέον, μια πληθώρα μουσείων σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε κατά την περιήγησή σας στο Νομό Πρέβεζας. Γνωρίστε το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας, το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νεοχώρι, όπου θα έρθετε σε επαφή με τη πανίδα και τη χλωρίδα του Αμβρακικού. Παράλληλα, στο Λαογραφικό Μουσείο Γκούρα στη Κάτω Ρευματιά θα δείτε νερόμυλους, νεροτριβές και υφαντά της παλιάς καθημερινότητας, ενώ στα Φλάμπουρα φιλοξενείται η πλούσια συλλογή του συλλέκτη Χαράλαμπου Γκούβα, υπό τη στέγη του Μουσείου Τεχνών κι Επιστημών Ηπείρου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X