Πολιτισμός της Άρτας

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τόσο η πόλη της Άρτας όσο και η ενδοχώρα, συγκεντρώνουν ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο που αξίζει να ανακαλύψετε κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή.

Η πόλη της Άρτας είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας κι έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου.  Οι Αμβρακείς είχαν χωρίσει τον βίο σε τρείς αλληλένδετες ενότητες: τα «εν δήμω», ο δημόσιος βίος δηλαδή, τα «εν οίκω», ο ιδιωτικός βίος και τα «εν τάφω», ο βίος μετά τη ζωή. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας θα γνωρίσετε τον αρχαίο αυτό πολιτισμό, θα ήταν παράλειψη ωστόσο να μην αντικρίσετε και το Τείχος της Αμβρακίας, τον ισχυρό οχυρωματικό περίβολο της Άρτας, όπως και το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, το μικρότερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας, χτισμένο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Τέλος, εντός της πόλεως είναι ακόμα εμφανής και ο ναός του Απόλλωνα.

«45 μάστορες και 60 μαθητάδες, ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Στην είσοδο της πόλης δεσπόζει το περίφημο πέτρινο Γεφύρι της Άρτας που στεφανώνει τον Άραχθο, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο δωρικού ρυθμού Ναός του Απόλλωνα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο «Σκουφά», όπου θα συναντήσετε σκηνογραφικές αναπαραστάσεις της παλιάς Αρτινής καθημερινότητας, ενώ η Δημοτική Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης» και το Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Παναγία Παρηγορήτισσα θα γεμίσουν το πολιτιστικό σας «μενού» με όμορφες εικόνες. Μην παραλείψετε, ακόμη, να επισκεφθείτε το Ιμαρέτ και το Φεϋζούλ Τζαμί.

Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής και ο λαϊκός πολιτισμός διασώζονται στα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στο παλιό δημοτικό σχολείο του Αθαμανίου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Στη μόνιμη έκθεσή του ο επισκέπτης ταξιδεύει 60 χρόνια πίσω στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού. Αξιόλογη είναι η Ιδιωτική Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Π. Καραλή στην Κυψέλη Άρτας, ενώ στη Χρυσοσπηλιώτισσα που βρίσκεται στα Γουριανά Τζουμέρκων θα θαυμάσετε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο από το 1801.

Τέλος, στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας, το μικρό λιμάνι στον Αμβρακικό Κόλπο, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη γεωμορφολογία, τη χλωρίδα, την πανίδα και τα κυριότερα μνημεία του Αμβρακικού.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X