Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, αποτελεί το δυτικότερο άκρο της Ηπείρου, συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την τοπική γαστρονομία. Η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας απλώνεται από τη Σαγιάδα, ένα φημισμένο ψαροχώρι με 25 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, έως την Πέρδικα, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ηπείρου.
Από την άλλη, στην Παραμυθιά χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Γκορίλα, η γαστρονομία βασίζεται κυρίως στα τοπικά κρέατα, ενώ στα χωριά της Μουργκάνας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τον πρώτο λόγο έχουν οι πίτες. Η ελαιοκαλλιέργεια δεν θα μπορούσε να λείπει από την τοπική παραγωγή, με την Πέρδικα να συγκεντρώνει τους περισσότερους ελαιώνες στην περιοχή.
Κατά την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία αξίζει κανείς να δοκιμάσει τα περίφημα ρόδια των Φιλιατών, ενώ ανηφορίζοντας προς τον Τσαμαντά, να γευτεί τη τσαμαντιώτικη ζεματόπιτα, μια τοπική αλευρόπιτα με φέτα, την κριγιασόπιτα, τη ρυζόπιτα και το γιαχνιστό κρέας.
Ξέρατε ότι..;
– Σε ένα σύντομο οδοιπορικό, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη ακτογραμμή και τα θαλασσινά εδέσματα, από τη Σαγιάδα εως τα Σύβοτα και την ίδια μέρα να «ανηφορίσει» στην ορεινή Παραμυθιά για κρεατικά και πίτες.
– Στη γαστρονομία της Θεσπρωτίας αποτυπώνονται τόσο το άγριο και τραχύ ανάγλυφο του τοπίου, όσο και η απλότητα στη μαγειρική φιλοσοφία των ντόπιων.
– Στα χωριά της Μουργκάνας, αλλά και σε αυτά του Σουλίου βρίσκουμε, πολλές από τις 178 διαφορετικές συνταγές της Ηπειρώτικης πίτας.