Ηπειρωτική Φύση

Η Ήπειρος, το βορειοδυτικό άκρο του ελλαδικού χώρου, είναι περιοχή με εξαιρετικά μεγάλη ποικιλομορφία σε περιβάλλοντα σπάνιας ομορφιάς. Από τις καταγάλανες ακτές έως και τις αλπικές ζώνες, ο φυσιολατρικός πλούτος της Ηπείρου αποτελεί αναμφίβολα από μόνος του λόγο για επίσκεψη και εξερεύνηση.

Περήφανα βουνά, κοφτερά φαράγγια, ορμητικά ποτάμια που χύνονται στο Ιόνιο Πέλαγος και λιμνοθάλασσες, κατάφυτες πλαγιές με πυκνά δάση και άγρια ζωή, πανάρχαια σπήλαια. Καλώς ήρθατε στην πιο συναρπαστική πλευρά της Πίνδου! Οι ξακουστές και αδάμαστες βουνοκορφές της Ηπείρου που στέκονται πάνω σε παρθένους, πελώριους ορεινούς όγκους δημιουργούν ποτάμια χιλιοτραγουδισμένα, μυθικά, που έχουν σταθεί αφορμή για να αναπτυχθούν οι διάφοροι πολιτισμοί και οικισμοί της Ηπείρου ανά τις χιλιετίες. Ο σχεδόν πάντα φουσκωμένος Αχέροντας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις Πύλες του Άδη πηγάζει από τις επιβλητικές κορυφές του όρους Τόμαρος, ενώ ο Άραχθος, ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, πηγάζει από το Λάκμο και το Μιτσικέλι και περνώντας μέσα από φαράγγια, πεδιάδες και φυσικά την πόλη της Άρτας εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού Κόλπου.

Η Ήπειρος αποτελεί ένα πραγματικό θέλγητρο για φυσιολάτρες. Από τους 10 εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, οι 2 βρίσκονται στην Ήπειρο. Οι σπάνιου φυσικού κάλλους Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα στη χλωρίδα και την πανίδα τους, καθώς εκτάσεις με πυκνά φυλλοβόλα δάση, κοφτές ορθοπλαγιές και διάσελα φιλοξενούν άγρια ζώα όπως την καφέ αρκούδα, λύκους, αλεπούδες, ζαρκάδια και ελάφια, αρπακτικά πτηνά όπως αετούς, γεράκια, γλαύκους. Την ίδια στιγμή πέστροφες, χέλια, μαρίτσες και κέφαλοι ζουν στα γλυκά νερά των περισσότερων από 30 φυσικών λιμνών της Ηπείρου. Φυσικά, η πιο φημισμένη λίμνη είναι η Παμβώτιδα, η “κυρά” των Ιωαννίνων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει το ξεχωριστό Ηπειρώτικο ανάγλυφο είναι η κοντινή απόσταση από τα ορεινά έως την υπέροχη ακτογραμμή. Από τις άγριες, πολλές φορές αφιλόξενες βουνοκορφές των Τζουμέρκων έως τις δαντελωτές καταγάλανες ακρογιαλιές της Πρέβεζας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κι από τον ακριτικό και ορεινό Τσαμαντά Θεσπρωτίας έως τα ειδυλλιακά Σύβοτα σε πανέμορφη διαδρομή μιάμισης ώρας.

Τα τελευταία χρόνια, ένα δίκτυο  σύγχρονων  τουριστικών υποδομών, με κυρίαρχα στοιχεία τη  ζεστή «σπιτική» Ηπειρωτική φιλοξενία και  τις  παραδοσιακές γεύσεις ,κατάφεραν να αναδείξουν  τη  εξαιρετική γαστρονομία  της περιοχής  που είναι  βασισμένη στα υπέροχα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Αυτό  είναι  μεγάλο κίνητρο για όσους επιθυμούν  έναν  διαφορετικό τρόπο αναψυχής και ξεκούρασης.

Η  Ήπειρος διαθέτει  πλέον  σύγχρονο οδικό  δίκτυο, ενώνεται με όλη την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της  Εγνατίας και  της Ιονίας Οδού ,έχει  το διεθνές  λιμάνι της Ηγουμενίτσας και 2 αεροδρόμια, των αναβαθμισμένο αεροδρόμιο  Ιωαννίνων και  του Ακτίου, ενώ υπάρχουν και σύγχρονες μαρίνες στην Πρέβεζα!

Η Ήπειρος είναι εδώ και περιμένει να την ανακαλύψετε!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X