Η Φύση των Ιωαννίνων

Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται από κατά βάση ορεινό ανάγλυφο, ενώ είναι η μόνη Π.Ε. που δε βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Η ίδια η πόλη των Ιωαννίνων είναι περιτριγυρισμένη από μερικά από τα πιο εμβληματικά βουνά της Ελλάδας, όπως το Μιτσικέλι, το Λάκμο και τα Αθαμανικά Όρη, ενώ στο βόρειο κομμάτι του συναντάμε μια αληθινή συμφωνία της φύσης με τους δυο Εθνικούς Δρυμούς, τα πανύψηλα βουνά που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε ομορφιά, τις τεράστιες ανεξερεύνητες και άσπιλες από ανθρώπινη δραστηριότητα κατάφυτες εκτάσεις.

Περιηγηθείτε κατά μήκος της προστατευόμενης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 λίμνης Παμβώτιδας, επισκεφθείτε το πανάρχαιο ασβεστολιθικό σπηλαιακό συγκρότημα του Περάματος με τους 19 εντυπωσιακούς σταλακτικούς σχηματισμούς σε 19 αίθουσες, παρατηρήστε τα εξωπραγματικά πετρώματα του Πέτρινου Δάσους στα Ζαγοροχώρια, αφεθείτε στην επιβλητική θέα προς το φαράγγι του Βίκου στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και αφήστε την Τύμφη, το Σμόλικα και τον Λάκμο να σας συγκλονίσουν με τις κοφτερές πλαγιές και αλπικές κορυφές τους.

Η Π.Ε. Ιωαννίνων αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό φυσικού κάλλους. Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου προσφέρει την απόλυτη ορεινή εμπειρία, με off-road οδήγηση και πεζοπορία μέσα στην καρδιά της Ηπειρώτικης φύσης. Οι Ηπειρώτες εδώ και αιώνες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του οικοσυστήματος της «ζεστής κοιλάδας» Βάλια Κάλντα, προστατεύοντάς την από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Τα πυκνά δάση από ενδημικά κωνοφόρα, φυλλοβόλες βελανιδιές, ρόμπολες και μαύρη πεύκη αποτελούν το σπίτι της καφέ αρκούδας και του λύκου. Επισκεφθείτε τη Βοβούσα και ακολουθήστε το μαγευτικό αρκουδόρεμα, με ενδιάμεσες στάσεις στη Λίμνη Πηγών Αώου και τη μοναδική φυσική λίμνη Ζορίκα, τη μοναδική λίμνη με νούφαρα στην Ελλάδα!

Σε περίπτωση που αναζητάτε την αληθινή περιπέτεια σε μεγάλα υψόμετρα, σας προτείνουμε την ανάβαση στις αλπικές δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα. Οι λίμνες αυτές είναι απόρροια των παγετώνων που υπήρχαν πριν χιλιάδες χρόνια στη Πίνδο και σήμερα μας δίνουν το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο, φυσικές λίμνες που παραμένουν παγωμένες 6-8 μήνες το χρόνο. Ο μήνας Ιούνιος είναι ιδανικός μήνας για να τις επισκεφθεί κανείς και να παρατηρήσει τον αλπικό τρίτωνα, ένα από τα πιο όμορφα ενδημικά είδη άγριας πανίδας και αμφίβια που θα συναντήσει κανείς. Ζει μέσα στη λίμνη και έχει μέγεθος 8-10 εκατοστά, ενώ για την προστασία του απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα στις λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης.

 

blank blank

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X