Στο Μέτσοβο παράγεται ένα από τα πιο γνωστά κρασιά της χώρας μας, το «Κατώγι Αβέρωφ». Η οινοποιΐα της περιοχής ήταν γνωστή από πολύ παλιά, όμως ξαναζωντάνεψε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα όταν ανακάλυψε σε ένα παλιό κατάστιχο του 1723 ότι οι αμπελώνες του Μετσόβου έδιναν 50.000 μπουκάλια κρασί. Μετά το 1950 ζωντάνεψε τον αμπελώνα στη θέση «Γινιέτς», καλλιεργώντας, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, την ποικιλία cabernet sauvignon.
Χρησιμοποιώντας αρχικά το κατώγι του αρχοντικού Τοσίτσα και στη συνέχεια το σύγχρονο οινοποιείο, κατάφερε να κάνει γνωστή παγκοσμίως τη μετσοβίτικη οινοποιΐα. Σήμερα στο οινοποιείο εμφιαλώνονται περισσότερες από 15 ετικέτες από αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, την παλιά ποικιλία βλάχικο και διάφορες γαλλικές ποικιλίες. Ο εκθεσιακός χώρος του οινοποιείου βρίσκεται στα υπόγεια του ξενώνα «Κατώγι Αβέρωφ» όπου μεταξύ των άλλων και μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων και φωτογραφιών του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Δρύινα βαρέλια ιδιαίτερης αισθητικής, κινηματογραφικές προβολές για την ιστορία του αμπελώνα στο Μέτσοβο, προβολές σε διάφανες οθόνες και ένα ατμοσφαιρικό wine bar συμπληρώνουν τον εκθεσιακό χώρο. Η συνέχεια της περιήγησης οδηγεί στο εκθετήριο του οινοποιείου όπου υπάρχουν, εκτός από κρασιά, και πολλά αντικείμενα σχετικά με το κρασί.
Η ξενάγηση 45 λεπτών στο οινοποιείο είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Προσφέρει ενδιαφέρουσες και λεπτομερείς πληροφορίες για έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης, που εκτείνεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων και μοναδικές οπτικές απολαύσεις. Η περιπλάνηση ανάμεσα στους διαδρόμους με τα 1.200 δρύινα γαλλικά βαρέλια και τον χαμηλό φωτισμό, οδηγεί μπροστά στο «wine bar» του Κατωγιού. Η ξύλινη μπάρα με φόντο το ροζ χρώμα των μπουκαλιών «Bella Rosa» δημιουργεί την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο μυστηριώδες μπαρ δυτικής μεγαλούπολης. Ενώ, διασχίζοντας τη γυάλινη γέφυρα με το μπλε χρώμα, πιστεύει κανείς ότι πρωταγωνιστεί σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στα κελάρια του οινοποιείου μαθαίνει κανείς τα μυστικά για το αγαπημένο κρασί «Κατώγι Αβέρωφ». Εδώ με τη βοήθεια οπτικοακουστικών µέσων και καλλιτεχνικών παρεµβάσεων, ακολουθεί η μύηση στην ιστορία του κρασιού και στη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται µε την εµπειρία γευστικής δοκιµής του οίνου.
Καθηµερινά Δ-Κ, από τις 10.00-15.30, πλην Τρίτης-Τετάρτης, Tηλ.:26560-31490 (τηλ. 26560 42505-Ξενοδοχείο Αβέρωφ), ξενάγηση δωρεάν. Ξεναγήσεις ομάδων µέχρι 20 ατόµων ανά 30΄. Οινογευσία σε γκρούπ 7 ευρώ το άτομο, Τηλ.: 26560-42554, κράτηση μία εβδομάδα νωρίτερα. πληροφορίες στο, www.katogihotel.gr και www.katogi-strofilia.gr.