Χρήσιμες Πληροφορίες

Η πρόσβαση στην Ήπειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί με άνεση και ευκολία, αφού η περιοχή εξυπηρετείται αεροπορικά από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που απέχει 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης και 10 χλμ. από την Πανεπιστημιούπολη με καθημερινές πτήσεις προς την Αθήνα. Το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο βρίσκεται 90 km (1h) από τα Ιωάννινα, εξυπηρετεί με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα και πολλές χαμηλού κόστους πτήσεις από διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Εκτός από τα τακτικά αεροπορικά δρομολόγια από και προς πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, κατά την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται και πτήσεις charter από το εξωτερικό.

Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας πραγματοποιούνται δρομολόγια πλοίων από και προς την Πάτρα αλλά και από λιμάνια της Ιταλίας για πρόσβαση από και προς το εξωτερικό, ενώ αφίξεις με μικρότερα σκάφη πραγματοποιούνται και στο λιμάνι Πρέβεζας,

Οδικώς η πρόσβαση στην Ήπειρο γίνεται από τη Δυτική Μακεδονία μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων ή μέσω Εγνατίας οδού – Γρεβενών και στη συνέχεια προς τη Μηλιά Μετσόβου. Από τη Θεσσαλία μέσω Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων και από την Αιτωλοακαρνανία μέσω Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων ή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου. Με Υπεραστικό ΚΤΕΛ μπορείτε να φθάσετε στις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου με δρομολόγια που πραγματοποιούνται καθημερινά από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Δρομολόγια εντός της Ηπείρου εκτελούνται από τα κατά τόπους αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς το οδικό δίκτυο εντός της Ηπείρου, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά όλα τα χωριά και οι οικισμοί, είναι αρκετά καλό.

Τα Ιωάννινα είναι κομβική πόλη στην βόρειο Ελλάδα με οδική πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού από την Θεσσαλονίκη και της Ιονίας οδού από την Αθήνα. Στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας με τακτικά δρομολόγια. Τακτική πορθμειακή σύνδεση από την Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια της Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη.

Η Άρτα συνδέεται με τα Ιωάννινα με την Ε.Ο Ιωαννίνων- Άρτας ενώ βρίσκεται σε απόσταση 77χλμ. από τα Ιωάννινα και 50 χλμ. από την Πρέβεζα. Εκτός από το οδικό δίκτυο στην Άρτα μπορεί κάποιος να φτάσει αεροπορικώς από το Αεροδρόμιο Πρέβεζας, από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και ακτοπλοϊκώς από το Λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Η Πρέβεζα συνδέεται με τα Γιάννενα μέσω της εθνικής οδού Πρέβεζας – Ιωαννίνων και της Ιονίας οδού που συναντά την παλιά εθνική οδό στην Φιλιππιάδα. Έχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω Ακτίου και εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charters τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Η λεωφορειακή σύνδεση με τις πόλεις της Ηπείρου είναι πολύ συχνή. Η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας συνδέει τις δύο πόλεις (απόσταση 95 χιλιόμετρα), μέσω δε της Ηγουμενίτσας η Πρέβεζα συνδέεται με την Ιταλία και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κομβικό σημείο, στο οποίο βρίσκεται ο Νομός Θεσπρωτίας, παρέχει στους επισκέπτες του εύκολη πρόσβαση με πλοίο από Πάτρα και Ιταλία, αεροπορικώς από Ιωάννινα και από Πρέβεζα και οδικώς από Αθήνα, μέσω Πρέβεζας – Άρτας, ενώ από Θεσσαλονίκη μέσω Ιωαννίνων – Εγνατίας οδού..

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X