Αλλιώτικη ματιά στον Αμβρακικό Κόλπο

Για τους λάτρεις της φύσης η περιοχή της Ηπείρου προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για εξερεύνηση. Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα είναι ο Αμβρακικός Κόλπος και οι αμέτρητες λιμνοθάλασσες που δημιουργούνται στα σημεία που εκβάλλουν ο Λούρος και ο Άραχθος. Από τις μεγαλύτερες κλειστές θάλασσες σφύζει από ζωή καθώς βρίσκουν καταφύγιο σε αυτόν, ψάρια, ρινοδέλφινα, χελώνες caretta caretta, πάνω από 200 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων και των πανέμορφων flamingo, αλλά και οι νεροβούβαλοι.

Ο Αμβρακικός Κόλπος βρέχει την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και Άρτας, και είναι εύκολα προσεγγίσιμος από διαφορετικά σημεία. Το τοπίο πανέμορφο ιδίως στο χωριό Στρογγυλή και στο χωριό Ροδιά όπου και δημιουργούνται οι πιο γνωστές λιμνοθάλασσες του Κόλπου. Ιδανικός προορισμός για οργανωμένους περιπάτους και βαρκάδες, στη διάρκεια των οποίων συναντάς τους αξιαγάπητους νεροβούβαλους, ζώα που μοιάζουν απειλητικά αλλά είναι άκρως αξιαγάπητα και ήμερα. Η βόλτα ενδείκνυται και για την παρατήρηση των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Την περιοχή της Ροδιάς και το χωριό Στρογγυλή το συναντά κανείς στην Εθνική οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων όπου υπάρχει σήμανση για το χωριό Στρογγυλή. Σίγουρα η περιήγησή μας εκεί θα διαρκέσει 2 ώρες περίπου, ακόμη και περισσότερο καθώς το τοπίο και η φύση σε μαγεύει, μη θέλοντας να το εγκαταλείψεις.    

Από την περιοχή της Άρτας, μόλις σε 25 χλμ απόσταση, επίσης βρίσκεσαι εύκολα στον Αμβρακικό Κόλπο και στο ψαροχώρι της Κορωνησίας, ένα χωριό που κυριολεκτικά φαίνεται να πλέει πάνω στο νερό. Μπορεί κάποιος να περπατήσει στις λωρίδες γης που σχηματίζονται, να παρατηρήσει τα πουλιά αλλά και να χαλαρώσει στις ψαροταβέρνες δοκιμάζοντας φρέσκα ψάρια του Αμβρακικού.     

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X