Προτεινόμενες Διαδρομές

Στην περιοχή της Ηπείρου έχουμε εντοπισμένη ανθρώπινη εγκατάσταση ήδη από την παλαιολιθική περίοδο. Από τις  πόλεις που ξεχώρισαν και άκμασαν  τότε ,πιο γνωστές  ήταν η Αμβρακία, η Κασσώπη, τα Γίτανα, η Δωδώνη καθώς και η Νικόπολη που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους.

Όλες οι παραπάνω πόλεις βρίσκονται διασκορπισμένες  και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Για τους  λάτρεις λοιπόν του πολιτισμού, έχει δημιουργηθεί μια μοναδική διαδρομή που ενώνει τις περιοχές αυτές και  αποτελεί ουσιαστικά την  αφορμή για μια πλούσια, ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία. Η διαδρομή αυτή αναδεικνύει την ιστορία τους  μέσα από ένα συνδετικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, που δεν είναι άλλο από το θέατρο !

Για την υλοποίηση της διαδρομής  σίγουρα θα χρειαστούν 2 με 3 μέρες εξορμήσεων στους εν λόγω Αρχαιολογικούς Χώρους. Με διαμονή σε οποιαδήποτε από τις 4 πόλεις της Ηπείρου, όλα τα μνημεία είναι προσεγγίσιμα το ανώτερο σε μιάμιση ώρα. Κάθε διαδρομή ξεχωριστή,το τοπίο της ηπειρώτικης φύσης  σε συναρπάζει,η ιστορία και ο πολιτισμός των πόλεων αυτών  αποτελεί την ιδανική χρονομηχανή για ταξίδι στο παρελθόν…

Η περιήγηση ξεκινά από το πασίγνωστο Μαντείο της Δωδώνης που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν «το αρχαιότερον των εν Ελλήσι χρηστηρίων» και το Θέατρό της , κατασκευασμένο στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. επί βασιλείας Πύρρουπου φιλοξενούσε περίπου 17.000 θεατές..Ο Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης  απέχει 22 χλμ από τα Ιωάννινα και μπορεί  να συνδυαστεί με τον Αρχαιολογικό Χώρο στα Γίτανα Θεσπρωτίας .Το Θέατρο  των Γιτάνων που κατασκευάστηκε, γύρω στα μέσα του 3ου αι. π.Χ., χρησιμοποιήθηκε  για παραστάσεις κωμωδίας και τραγωδίας αλλά και για πολιτικές συνεδριάσεις.

Τη  δεύτερη μέρα  η περιήγηση συνεχίζεται στην  Αμβρακία. Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας ήρθε στο φως το 1976 και είναι το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο . Επόμενος σταθμός το Θέατρο της Κασσώπης , κατασκευασμένο στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. στον ψηλότερο λόφο της πόλης με θέα  προς τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και το νησί της Λευκάδας.Η διαδρομή ολοκληρώνεται  στην Αρχαία Νικόπολη.Το Θέατρό της λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.

Οι παραπάνω Αρχαιολογικοί χώροι κατά τη θερινή περίοδο  είναι επισκέψιμοι στη Δωδώνη και τη Νικόπολη από τις  8 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα, ενώ στην  Κασσώπη και  τα Γίτανα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Σαφέστατα τα ωράρια μπορούν να τροποποιηθούν ,οπότε απαραίτητη είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπευθύνους πριν την προγραμματισμένη σας επίσκεψη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X