Προτεινόμενες Διαδρομές

Την περιοχή της Θεσπρωτίας περιδιαβαίνει ο ποταμός Καλαμάς μέχρι να εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Εκεί δημιουργείται το περίφημο Δέλτα του ποταμού και ένα τοπίο πραγματικά παραμυθένιο και μαγευτικό όσο και μυστηριώδες.

Εύκολα προσεγγίσιμη περιοχή και σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Ηγουμενίτσας. Ένα τοπίο που πραγματικά θα λατρέψουν οι φυσιολάτρες αλλά και τα παιδιά, καθώς έχεις τη δυνατότητα να γίνεις ένα με τη φύση και να απολαύσεις τη μαγεία που θα σου προσφέρει, την ηρεμία και τη γαλήνη. Καλό θα ήταν πριν την επίσκεψη να έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές, για να είναι πιο αποδοτικό το αποτέλεσμα. Οι ειδικά καταρτισμένοι οδηγοί θα σου προσφέρουν άπειρες εικόνες για να πορευθείς μέχρι την επόμενη φυσιολατρικού τύπου εξόρμησή σου.

Η αφετηρία της διαδρομής που σας προτείνουμε βρίσκεται στη Σαγιάδα, ανάμεσα στον κυρίως οικισμό και το «Σκάλωμα», το λιμανάκι της. Από εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος που οδηγεί κατευθείαν στο Δέλτα. Στους βάλτους της Σαγιάδας θα θαυμάσουμε τα πανέμορφα τοπία που συνδυάζουν θάλασσα, βάλτους και ποικιλομορφία βιοτόπων με μια πανδαισία χρωμάτων. Εδώ συχνάζουν μεγάλοι αριθμοί απ’ όλα σχεδόν τα υδρόβια είδη. Σημαντικότερα από αυτά είναι οι Χουλιαρομύτες, τα Φοινικόπτερα, οι Αργυροτσικνιάδες, οι Βαρβάρες, οι Τουρλίδες και πολλά άλλα. Η παρατήρηση πουλιών φυσικά και δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και στις Λιμνοθάλασσες Δρεπάνου και Βατάτσας στο νότιο τμήμα του Δέλτα που συνδυάζει επίσης μια πληθώρα βιοτόπων, όπως λιμνοθάλασσες, βάλτους, υγρολίβαδα, αμμώδεις παραλίες και ορυζώνες.

Ακόμα και τα νησάκια που σχηματίζονται στο Δέλτα αποτελούν πολύ καλό σημείο παρατήρησης των χιλιάδων πουλιών που ζουν στον υγρότοπο. Εύκολα προσεγγίζονται με καΐκι, από τη Σαγιάδα

Η περιήγηση αυτή ιδιαίτερη και εξειδικευμένη για το λόγο αυτό είναι και οργανωμένες από τοπικούς φορείς. Αναλόγως με το ενδιαφέρον διαρκεί, αλλά σίγουρα οι ώρες παρατήρησης των πουλιών συγκεκριμένες. Μετά από το δελεαστικό αυτό πρόγραμμα, η χαλάρωση στο λιμανάκι της Σαγιάδας επιβάλλεται, δοκιμάζοντας ψαρομεζέδες και τοπικά εδέσματα. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X