Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Η Π.Ε. Άρτας αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της Ηπείρου. Στο κατά 70% ορεινό έδαφός της παρεμβάλλονται αρμονικά πανύψηλες βουνοκορφές με τρεχούμενα νερά, πεδιάδες, ποτάμια όπως ο Άραχθος, ο Λούρος και ο Αχελώος, εύφορες κοιλάδες με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ενώ ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι η θαλάσσια πλευρά της Άρτας. Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, κεφαλοχώρια χτισμένα κατά τους προηγούμενους αιώνες από Αρτινούς που έμαθαν να ζουν με τη Φύση, να την λατρεύουν και να τη σέβονται.

Η πόλης της Άρτας αποτελεί την πρωτεύουσα της Π.Ε. Άρτας, πόλη χτισμένη πάνω στην ένδοξη κατά το παρελθόν Αρχαία Αμβρακία, μνημεία της οποίας μπορεί κανείς να βρει και σήμερα στο κέντρο της πόλης. Το περίφημο γεφύρι της Άρτας, η Μονή της Παρηγορήτισσας, καθώς και η οδός Σκουφά με την αγορά της αποτελούν μερικά από τα πολλά αξιοθέατα της πόλης.

Από τα 30 χωριά στα Τζουμέρκα, τα περισσότερα ανήκουν στην Π.Ε. Άρτας. Το Βουργαρέλι στο νότιο κομμάτι της οροσειράς, χτισμένο στα 800μ κοντά στον Αχελώο έχει μια από τις γραφικότερες πλατείες και υπέροχη θέα προς τις απόκρημνες πλαγιές. Οι Μελισσουργοί είναι ακόμα ένα αγαπημένο χωριό για κάθε επισκέπτη, ενώ τα Άγναντα αποτελούν κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, με πολλά τρεχούμενα και παγωμένα νερά που αναβλύζουν απευθείας από βουνίσιες πηγές όπως της Κρύας Βρύσης, της Γκούρας και της Καρούλας. Ωστόσο, τα Θεοδώριανα είναι το χωριό με τα περισσότερα πηγαία νερά της Ελλάδας και ακόμα ένα κεφαλοχώρι στα ανατολικά Τζουμέρκα.

blank

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X