ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, ποτάμια, λίμνες και με μοναδική βιοποικιλότητα, ο νομός Ιωαννίνων αποτελεί ένα απέραντο μουσείο φυσικής ιστορίας.

Ξεκινώντας από την πόλη των Ιωαννίνων, το «στολίδι» της, η λίμνη Παμβώτιδα, η «τα πάντα τρέφουσα», είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης ενώ το Νησί που «παλώνεται» στα νερά της, είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά σε λίμνες. Η λίμνη αποτελεί ένα εξαίρετο οικοσύστημα, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), καθώς εκεί υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με τεράστια περιβαλλοντική αξία.

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, δίπλα στη λίμνη, και είναι ένας απίστευτος συνδυασμός σταλακτιτών και σταλαγμιτών που δημιουργούν ένα υπόγειο εικαστικό θαύμα μέσα σε 19 αίθουσες. Κι όλα αυτά μέσα από τη σιωπηλή δουλειά της φύσης, η οποία κατασκεύασε αυτό το σπάνιο φαινόμενο μετά από 1,5 εκ. χρόνια!

Πίσω από τη «φωλιά της αρκούδας», το βουνό Μιτσικέλι, με υψόμετρο 1.810 μέτρα, κρύβονται τα περίφημα Ζαγοροχώρια, ένα μωσαϊκό 46 χωριών, τα οποία βρίσκονται στους πρόποδες της Πίνδου. Η έκτασή τους φτάνει τα 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες.Πολλά από τα παραδοσιακά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου βρίσκονται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου και αξίζει να διανύσει κανείς το μονοπάτι που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Βοϊδομάτη, ξεκινώντας από το γεφύρι της Κλειδωνιάς και καταλήγοντας στο γεφύρι της Αρίστης.

Η γεωμορφολογία της περιοχής, η βιοποικιλότητα, η φυσική ομορφιά, αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον, με τα δεκάδες πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα βυζαντινά μοναστήρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς οδήγησαν στην αναγνώριση του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου από την UNESCO.

 H περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων και συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Στο χώρο κυριαρχούν τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου: η Τύμφη, ο Σμόλικας, η Τραπεζίτσα και η Νεμέρτσικα,αλλά και τα ποτάμια: ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Σαραντάπορος.

Όπως όλα τα ελληνικά Γεωπάρκα έτσι και το έτσι και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού (European GeoparkNetwork – EGN) και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Global GeoparkNetwork – GGN), τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and GeoparksProgram), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση όλων ως «Παγκόσμια ΓεωπάρκαUnesco».

Στο Γεωπάρκο περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως ΒάλιαΚάλντα.Ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα της ΒάλιαΚάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χείμαρρους και πυκνά δάση.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X