Θρησκεία Πρέβεζα

Μοναδικά είναι τα θρησκευτικά μνημεία και στην Πρέβεζα, αποτυπώνοντας την ιστορία και την θρησκευτική παράδοση της πόλης. Στην περιοχή της Πρέβεζας υπάρχουν πολλά και σημαντικά μοναστήρια, ιστορικές εκκλησίες, με εξαιρετικές αγιογραφίες από ονομαστούς αγιογράφους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης,  αφιερωμένος στον πολιούχο της. Οικοδομήθηκε την περίοδο 1715-1717, όταν η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή. Είναι μονόκλιτη βασιλική, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει τα εντυπωσιακά έργα τέχνης του εσωτερικού διάκοσμου, Η οροφή, οι τοίχοι και η πρόσοψη του γυναικωνίτη καλύπτονται από οκτώ ζωγραφικούς πίνακες μέσα σε πλαίσια, έργα του γνωστού αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή από τη Λευκάδα, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της επτανησιακής τέχνης, ενώ εξαιρετικό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εξαιρετικά δείγματα αποτελούν και οι ναοί του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο Νεοχώρι της Πρέβεζας μπορεί να θαυμάσει κανείς τον Ναό της Αγίας Τριάδας, ενώ ο Προφήτης Ηλίας δέχτηκε βεβηλώσεις κατά την Τουρκοκρατία, αλλά αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, κρατώντας ζωντανή μία θρησκευτική παράδοση αιώνων.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την ιερά μονή Αγίας Πελαγίας, σε μικρή απόσταση στα νότια του οικισμού Καστροσυκιάς και τη Μονή Λεκατσά στη θέση Κόρτος, σε απόσταση 4χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης.

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, όπου διέμεινε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αποτελεί ένα ακόμη θρησκευτικό μνημείο της περιοχής με αξιόλογες τοιχογραφίες, που όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού, ολοκληρώθηκαν το 1816 από τον ιερέα Ιωάννη και τον Χριστόδουλο από την Κορίτιανη Ιωαννίνων. Ιδρύθηκε από τον ηγούμενο της Μονής Ταξιαρχών Διονύσιο και από μετόχι της μετατράπηκε σε μονή. Διέθετε μεγάλη περιουσία και έκανε πολλές αγαθοεργίες και κοινωφελή έργα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας καταστράφηκε αρκετές φορές, ενώ υπέστη σοβαρές καταστροφές και από το σεισμό του 1924. Ανακαινίσθηκε και σήμερα σώζεται το καθολικό (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο) της μονής με ωραίες αγιογραφίες, εσωτερικά και εξωτερικά του ναού, αλλά και τα κελιά της. Από το 1962 λειτουργεί ως γυναικεία μοναστική αδελφότητα με 12 μοναχές, ενώ αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι πολύ εύκολη και ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του με μια περιήγηση στο μνημείο των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο.

Τοιχογραφίες από τους Χιοναδίτες ζωγράφους Ματθαίο και Κωνσταντίνο, κοσμούν τον ναό Αγίου Γεωργίου στο χωριό Κλεισούρα. Στη δεξιά είσοδο του ναού διακρίνεται εσωτερική επιγραφή με τη χρονολογία 1855, ενώ ανάμεσα στο νάρθηκα και το καθολικό υπάρχει πέτρινος τοίχος και το τέμπλο του ναού είναι πέτρινο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X