Φύση Άρτα

Στην Άρτα, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον συναντώνται με μια μοναδική μαεστρία, προσφέροντας ξεχωριστές εικόνες σε κάθε επισκέπτη.

Το χιλιοτραγουδισμένο και φημισμένο γεφύρι της Άρτας, στέκεται πάνω από τον ορμητικό Άραχθο, ενώ σε λίγα μόλις χιλιόμετρα οι ορεινοί όγκοι των Τζουμέρκων, αλλά και το οικοσύστημα του Αμβρακικού συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό σκηνικό που όχι μόνο σε συνεπαίρνει αλλά μπορεί να σε ξαφνιάσει!

Όπως η ομορφιά που μπορεί να κρύβει ένα τεχνητό φράγμα. Στην ομώνυμη, τεχνητή, λίμνη Πουρναρίου, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Άραχθο, όπου συμβαίνει κάτι μοναδικό. Όταν τα νερά της λίμνης κατεβαίνουν, ένα μέρος του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Κάτω Κλημεντίνης αποκαλύπτεται στους τυχερούς θεατές ενώ όταν η στάθμη του νερού ανέβει, η Κάτω Κλημεντίνη βυθίζεται ξανά στα νερά της λίμνης.

Μια στάση ακόμα που δεν πρέπει να αμελήσει ο επισκέπτης, είναι στο ιστορικό λιμάνι και τον φάρο της Κόπραινας. Το λιμάνι αυτό αναφέρεται ήδη από την βυζαντινή εποχή, καθώς υπήρξε λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στα αναπαλαιωμένα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ξενώνας, ενώ δίπλα υψώνεται ο φάρος, που κατασκευάστηκε το 1893 και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία και όργανα παλιών φάρων, ενώ παρουσιάζονται ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Η ταράτσα του μουσείου προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα του υγρότοπου της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αράχθου.

Εξαιρετικού κάλλους είναι και το περίφημο ψαροχώρι Κορωνησία, καθώς και το «χωριό των πελαργών», ή αλλιώς Ανέζα που βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού. Εκεί ο επισκέπτης θα μπορέσει, μεταξύ άλλων, να ασχοληθεί με πολλές υπαίθριες δραστηριότητες και να συναντήσει βυζαντινά μουσεία, ενώ το μέρος ενδείκνυται και για παρατηρητές πουλιών. Στα πέριξ της λίμνης κατοικούν περίπου 350 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία, τροφοδοτώντας τα καταστήματα με φρέσκο ψάρι.

Το περίφημο γεφύρι της περιοχής έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις καθώς είναι χιλιοτραγουδισμένο και έχει χτίσει μία τεράστια φήμη γύρω από το όνομά του. Έτσι, προσελκύει παραδοσιακά πολλούς τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να συναντήσουν την πέτρινη κατασκευή που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Άραχθου και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Οι περιηγήσεις στην Άρτα μοιάζουν ατελείωτες. Η πλούσια φύση, ιστορία αλλά και τα έργα των μαστόρων δίνουν αφορμή για εξορμήσεις σε κάθε γωνιά της. Στους ορεινούς όγκους διαθέτει υπέροχα μονοπάτια και δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X