Θρησκεία στην Άρτα

Πολλοί είναι αυτοί που ονομάζουν την Άρτα «Μυστρά της Βορειοδυτικής Ελλάδας», με την αρχαία ιστορία και τα βυζαντινά μνημεία να γίνονται πόλος έλξης για τους επισκέπτες, που θαυμάζουν την εκπληκτική ναοδομία της.

Ο Βυζαντινός Ναός της Παρηγορήτισσας χτίστηκε από τον Νικηφόρο Α΄ Κομνηνό Δούκα και τη γυναίκα του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή, την περίοδο 1285 -1289, στη δυτική πλευρά του λόφου της Περάνθης και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο και επιβλητικό βυζαντινό μνημείο, με εντυπωσιακές διαστάσεις, αλλά και μοναδική τεχνοτροπία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η οροφή του Ναού με τους πέντε τρούλους, ενώ στον κεντρικό τρούλο σώζεται το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα.

Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία είναι ακόμη ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας, καθώς και ο Ναός του Αγίου Βασιλείου της Αγοράς. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται στο κέντρο της Άρτας και συνδέεται με την Θεοδώρα, σύζυγο του δεσπότη Μιχαήλ Β” Κομνηνού Δούκα, που μόνασε στην εκκλησία αυτή, που αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Μετά την καθαγίασή της, ο ναός αφιερώθηκε στη μνήμη της και τιμάται ως πολιούχος της Άρτας. Κοντά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βασιλείου, που κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των ναών του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενώ, σύμφωνα με την Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, είναι ονομαστός στη διεθνή βιβλιογραφία χάρη στις δύο πήλινες, ανάγλυφες εφυαλωμένες εικόνες που κοσμούν το ανατολικό αέτωμα.

Αξιοσημείωτες είναι η Μονή Κάτω Παναγιάς, η οποία βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του λόφου Περάνθη και απέχει περίπου 20 λεπτά από την πόλη της Άρτας, καθώς και η Παναγία της Βλαχέρνας. Η τελευταία αποτελεί έναν επιβλητικό Βυζαντινό Ναό που χρονολογείται τον 10ο-13ο αιώνα και έχει λειτουργήσει ως τάφος της περίφημης οικογένειας Κομνηνών – Δουκάδων, τα μέλη της οποίας αποτέλεσαν ηγεμόνες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Το παλαιότερο και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου είναι ο ιερός ναός της Γέννησης της Θεοτόκου στην Κορωνησία. Χρονολογείται στο τέλος του 10ου αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού διασώζεται δάπεδο με θέμα τους πέντε άρτους σε μαρμάρινη πλάκα και η παλαιοχριστιανική Αγία Τράπεζα προσφορών.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον ναό Γενεσίου Θεοτόκου ή Κόκκινη Εκκλησιά, όπως ονομάστηκε από τους πλίνθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Ο ναός βρίσκεται κοντά στο Βουλγαρέλι, στις πλαγιές των Τζουμέρκων και κτίστηκε το 1293 – 1294 και τοιχογραφήθηκε το 1295-1296, αλλά και πολλά ακόμη θρησκευτικά μνημεία, όπως ο Ναός της Παναγίας της Κορωνησίας, του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη, του Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας, του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς.

Από τα μνημεία της Άρτας, δεν πρέπει να αγνοηθούν οι λατρευτικοί χώροι των αρχαίων χρόνων, όπως ο ναός του Απόλλωνα και το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, ενώ «μάρτυρας» της πολυπολιτισμικότητας της πόλης αποτελεί και το Ιμαρέτ. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Scroll to top
X