Θρησκεία στην Άρτα

Πολλοί είναι αυτοί, που ονομάζουν την Άρτα «Μυστρά της Βορειοδυτικής Ελλάδας», με την αρχαία ιστορία και τα βυζαντινά μνημεία να γίνονται πόλος έλξης για τους τουρίστες που θαυμάζουν την εκπληκτική ναοδομία της.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Βυζαντινός Ναός της Αγίας Θεοδώρας, καθώς και ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Βασιλείου, ο οποίος είναι ο παλαιότερος ναός στην περιοχή και έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα, έχοντας να επιδείξει μία εντυπωσιακή κεραμοπλαστική διακόσμηση.

Αξιοσημείωτες είναι η Μονή Κάτω Παναγιάς, η οποία βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του λόφου Περάνθη και απέχει περίπου 20 λεπτά από την πόλη της Άρτας καθώς και η Παναγία της Βλαχέρνας. Η τελευταία αποτελεί έναν επιβλητικό Βυζαντινό Ναό που χρονολογείται τον 10ο-13ο αιώνα και έχει λειτουργήσει ως τάφος της περίφημης οικογένειας Κομνηνών – Δουκάδων, τα μέλη της οποίας αποτέλεσαν ηγεμόνες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Ο Βυζαντινός Ναός Παρηγορίτισσας, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1285-1289 και συνεχίζει να καθηλώνει, με πολλά στοιχεία του να παραμένουν επιβλητικά ακόμα και μετά από τόσους αιώνες, όπως η περίφημη οροφή με τους πέντε πλίνθινους τρούλους και οι διαφορετικές τεχνοτροπίες, που δημιουργούν ένα εξαιρετικό θρησκευτικό μωσαϊκό.

Προτείνουμε: Να επισκεφτείτε τον εορτασμό της πολιούχου της πόλης, Αγίας Θεοδώρας, τον Μάρτιο. Στη μεγάλη γιορτή που γίνεται στην πόλη, περιφέρεται η εικόνα και τα λείψανα της Αγίας, ενώ η παρέλαση των σχολείων, του στρατού και των πολιτιστικών συλλόγων ολοκληρώνει ιδανικά το τοπίο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X