Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με τον πολιτισμό και την τέχνη έχοντας να επιδείξει έναν πλούσιο παρελθόν και παρόν. Τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια αποτελούν ζωντανά παραδείγματα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διαδρομής στο χρόνο. Αρχαία λατρευτικά κέντρα, λαογραφικά μουσεία που προβάλλουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, ευεργέτες των οποίων η προσφορά αποτελεί ένα μεγάλο πολιτισμικό κεφάλαιο, ένα μωσαϊκό επιρροών που ξεκινά από την εποχή του Βυζαντίου, της Οθωμανικής περιόδου, την παρουσία των Ρομανιωτών Εβραίων, όλα έχουν προσθέσει το λιθαράκι τους, ώστε να βρίσκεται η Π.Ε Ιωαννίνων σήμερα στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί, θα μπορούσαμε να πούμε, ένα ζωντανό πολιτισμικό θέλγητρο με έντονο παλμό και πληθώρα επιρροών λόγω της γοητευτικής ιστορίας της. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, φιλοξενεί ευρήματα από ολόκληρη την Ήπειρο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Κάστρο και η Εβραϊκή Συναγωγή, αποτελούν μόνο μερικά από τα σημαντικότερα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα πρέπει να επισκεφθείτε.

Στο «Ιτς Καλέ», μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται το Ασλάν Τζαμί,  ο τάφος του Αλή Πασά, καθώς επίσης και το Βυζαντινό Μουσείο με σημαντικά πρωτοχριστιανικά και Βυζαντινά έργα τέχνης. Εντός της πόλης των Ιωαννίνων άξια επίσκεψης είναι επίσης η Δημοτική Πινακοθήκη στο αρχοντικό Βασιλείου Πυρσινέλλα με πληθώρα έργων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών, το Μουσείο Αλή Πασά και προεπαναστατικής περιόδου στο Νησί. Προσθέστε επίσης το Ιστορικό Μουσείου Χ. Νικολάου, το Εθνογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.

Το Νησί των Ιωαννίνων, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, αξίζει αναμφίβολα μια βόλτα, η πρόσβαση στο οποίο γίνεται με το καραβάκι από το Μώλο στα Ιωάννινα. Στο νησάκι με τα 110 σπίτια θα γνωρίσετε ένα από τα σπουδαιότερα μεταβυζαντινά μνημεία της χώρας, τη Μονή Φιλανθρωπηνών με τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες της. Εδώ υπάρχει και μια μοναδικής αξίας τοιχογραφία που απεικονίζει τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Οι μονές της νήσου των Ιωαννίνων καταλαμβάνουν σε σύνολο μοναστηριών την τρίτη θέση στον ελλαδικό χώρο μετά από αυτές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Μην παραλείψετε να κάνετε τη βόλτα σας στον παραλιακό πεζόδρομο έχοντας τη λίμνη στο πλάι σας.

Εκτός της πόλης, σίγουρα η πρώτη σας στάση θα πρέπει να είναι στην κοντινή Αρχαία Δωδώνη, το αρχαιότερο μαντείο του ελλαδικού χώρου και λατρευτικό κέντρο του Δια. Στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, ο Οδυσσέας επισκέπτεται το μαντείο προκειμένου να μάθει για την επιστροφή του στην Ιθάκη από το Δωδωναίο Δια.

Ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι η Πασσαρώνα, τα ερείπια του ναού του Αρείου Διός και επίσημο ιερό των Μολοσσών, αρχαίας φυλής της Ηπείρου. Βρίσκεται στο λόφο του Γαρδικίου.

Το Μέτσοβο αποτελεί από μόνο του ένα κέντρο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού πλούτου. Το αρχοντικό του 17ου αιώνα που φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα εξιστορεί την ελληνική λαογραφική τέχνη μέσα από μια βιωματική ξενάγηση και με μια συλλογή εκθεμάτων όπως υφαντά, ενδυμασίες, αντικείμενα γλυπτικής και χαρακτικής, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα, σας επιτρέπει να έρθετε σε άμεση επαφή με τη βλάχικη τέχνη του Μετσόβου μέσα από καθημερινά αντικείμενα των οικογενειών Βενέτη και Τσανάκα. Επιπλέον, η προσφορά του βλάχικης καταγωγής ευεργέτη του 20ου αιώνα Ευάγγελου Αβέρωφ απεικονίζεται μεγαλοπρεπώς στην περίφημη Πινακοθήκη Αβέρωφ, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου μέσα από τη μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών των 19ου και 20ου αιώνα.

Λίγο έξω από το Μέτσοβο θα βρείτε το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου, το μεγαλύτερο μουσείο υδροκίνησης στην Ελλάδα. Εδώ θα ανακαλύψετε πώς ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη ροή του νερού για τις καθημερινές ανάγκες του στο παρελθόν. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Λάκμος, το ανοιχτό αυτό Μουσείο περιλαμβάνει μηχανές και εργαλεία όπως η νεροτριβή και τα μαντάνια που λειτουργούν με τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από τη δρακόλιμνη Βερλίγκα.

Τα χωριά του Ζαγορίου αποτελούν μια ξεχωριστή ιστορικά και πολιτισμικά ενότητα της Ηπείρου Επισκεφθείτε τη Βίτσα τα ερείπια ενός από του αρχαιότερους κτηνοτροφικούς οικισμούς των Μολοσσών, το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας «Λαζαρίδη» στο Κουκούλι όπου εκτίθενται φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής του Ζαγορίου, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους γνωστούς «βικογιατρούς». Στους Κήπους Ζαγορίου θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» με οικιακά σκεύη και παραδοσιακές φορεσιές και την Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή της Κόνιτσας. Στο Μπουραζάνι λειτουργεί το Περιβαλλοντολογικό Εκπαιδευτικό Πάρκο όπου φιλοξενούνται άγρια ζώα (ελάφια, πλατόνια, αγριογούρουνα κ.α.), ενώ στην Πυρσόγιαννη, κατασκευάζεται το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων που θα τιμήσει τους φημισμένους τεχνίτες της πέτρας.

Στην περιοχή των Τζουμέρκων, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων στην Ιερά Μονή Βύλιζας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό, το Λαογραφικό Μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου, στο Συρράκο και το Μουσείο Κώστα Κρυστάλλη στο ίδιο χωριό. Τέλος, στον Δήμο Πωγωνίου, ένας ακόμα μουσειακός χώρος που σας προσφέρει παραστάσεις της παλιάς Ηπειρώτικης ζωής, είναι το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής, με πληθώρα αντικειμένων καθημερινής ζωής, αγροτικά εργαλεία, φορεσιές και ξυλόγλυπτα από το Πωγώνι και τη Β. Ήπειρο.

blank blank blank blank

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X