Ο Πολιτισμός της Θεσπρωτίας

Νομός Θεσπρωτίας, ο βορειοδυτικότερος της ηπειρωτικής χώρας και ένας από τους ακριτικούς της χώρας, με πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα.

Τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Θεσπρωτοί θα δημιουργήσουν πολεοδομικά συγκροτήματα με αξιόλογη, για την εποχή, οικιστική οργάνωση, με την ιστορία τους να βρίσκεται αποτυπωμένη στα ερείπια των κάστρων, των πόλων και των εκκλησιών. Τον 15ο αιώνα π.Χ. η Θεσπρωτία περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών, με τους Σουλιώτες να μάχονται με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων για την απελευθέρωση.

Τελικά, η προσάρτηση στο Βασίλειο της Ελλάδας γίνεται μόλις το 1913, με τον ελληνικό στρατό να βάζει τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε πρώτη φάση, η περιοχή προσαρτήθηκε στον Νομό Ιωαννίνων, για να ανεξαρτητοποιηθεί το 1928.

Στην περιοχή υπάρχει άφθονος πολιτιστικός πλούτος, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους. Η αρχή γίνεται από τον χώρο της Ελέας, που αποτελεί τον πρώτο οχυρωμένο οικισμό, ιδρύθηκε κάπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στον Δήμο Σουλίου.

Οχυρωμένο οικισμό συναντά κανείς και στη Φανότη – Ντόλιανη, με την περιοχή να βρίσκεται κοντά στον Παραπόταμο και να έχει να επιδείξει ένδοξα ερείπια. Πλήθος τουριστών προσεγγίζει και τον Πύργο Ραγίου, ο οποίος αποτέλεσε σπουδαίο στρατιωτικό οχυρό του 5ου αιώνα π.Χ. και είχε ενεργή παρουσία μέχρι την Οθωμανική περίοδο. Στον μακρύ κατάλογο προστίθενται οι αρχαιολογικοί χώροι της Γίτανας και του Δυμόκαστρου, που συμπληρώνουν ένα μωσαϊκό υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X