Ο Πολιτισμός της Άρτας

Συνεχίζοντας την παράδοση της Ηπείρου, η Άρτα έχει να επιδείξει μία σπουδαία ιστορία, χαμένη στο βάθος των αιώνων. Η απελευθέρωσή της έρχεται στις 28 Μαρτίου του 1881, όταν και περιέρχεται στην Ελλάδα, με τους Τούρκους να αποχωρούν από την περιοχή προς την Ήπειρο. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1912-1913 η Άρτα, μετά την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας, αρχίζει να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σαν μέλος της Ηπείρου. Έργα και αναπλάσεις έγιναν στην περιοχή, η οποία σταδιακά εξελίσσεται, βλέποντας να χτίζεται εντός της Νοσοκομείο, Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το Φράγμα Πουρναρίου, που πρόσφερε οικονομική άνοδο στους κατοίκους της.

Πριν από το Αρχαιολογικό Μουσείο υπήρχε η Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας, που ιδρύθηκε το 1972. Ο τεράστιο όγκος όμως των εκθεμάτων, οδήγησε στην ίδρυση, το 2009, του περίφημου Μουσείου, ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της περιοχής, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας..

Εκεί ο κάτοικος – επισκέπτης θα βρει άφθονο υλικό για την Αμβρακία, την αρχαία πόλη κάτω από την Άρτα. Συγκεκριμένα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τρεις ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών (γνωστά κι ως «τα εν δήμω», «τα εν οίκω» και «τα εν τάφω»). Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά πολλά ιστορικά αντικείμενα, τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά από την παλαιολιθική εποχή ως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πήλινα αγγεία, νομίσματα, χάλκινα αγγεία, όπλα, χρυσά, αργυρά αλλά και χάλκινα κοσμήματα, σιδερένια, μολύβδινα, οστέινα ή υάλινα μικροαντικείμενα κτλ.

Εκτός, όμως, από το Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και τη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» καθώς και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφά», όπου η ιστορία της περιοχής παρουσιάζεται μέσα από σκηνογραφικές αναπαραστάσεις της καθημερινότητας και των σημαντικών γεγονότων. Ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας είναι, επίσης, το Λαογραφικό Μουσείο στο περίφημο Γεφύρι της Άρτας.

Προτείνουμε:

-Μία επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη «Σκουφά», η οποία στεγάζεται, εντός του κτιρίου του ιστορικού μουσείου στην πλατεία της πόλης και έχει να επιδείξει έναν τεράστιο αριθμό σπάνιων βιβλίων, τα οποία κουβαλούν πάνω τους ολόκληρες δεκαετίες ζωής.

-Συναγωγή Καάλ Καντός Γιασάν, ή αλλιώς Μέσα Συναγώϊ, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της πόλης, στην οδό Ιουστινιανού. Η Συναγωγή αυτή, που χτίστηκε στα 1826, είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα σωζόμενα θρησκευτικά κτίρια των Ελλήνων Εβραίων

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X