Πεζοπορία στη Χαράδρα του Βίκου

 Η πεζοπορία στη Χαράδρα του Βίκου, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, αποτελεί μια ολοκληρωμένη και συναρπαστική εμπειρία, αφού φέρνει τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με τη μοναδική φύση της Ηπείρου, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τη γαστρονομία της. 

 

Η εντυπωσιακή Χαράδρα, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων κι εκτείνεται σε μήκος 11 χιλιομέτρων ανάμεσα στα χωριά Μονοδένδρι, Βραδέτο, Βίκος και Πάπιγκο, ενώ ο Βοϊδομάτης, ένας από τους κύριους παραποτάμους του Αώου, συντροφεύει τη διαδρομή σας κατά μήκος της Χαράδρας προσφέροντας ανάσες δροσιάς και στιγμές ξεκούρασης.

Σας προτείνουμε την κλασική πεζοπορική διαδρομή που διασχίζει τη Χαράδρα, με αφετηρία το Μονοδένδρι και διαρκεί γύρω στις 6 ώρες, με ξεκίνημα από τα 1,100μ., κατάβαση στα 500 και ύστερα πάλι ανάβαση στα 1,000μ. Το μονοπάτι για το φαράγγι κατεβαίνει απότομα ως την κοίτη του ποταμού και η διαδρομή γίνεται ως επί το πλείστον σε σκιερά σημεία παράλληλα με το ποτάμι. Το εξαιρετικά καλά σηματοδοτημένο εθνικό μονοπάτι 03 περνά μέσα από περιοχή με τεράστια πλατάνια, ενώ από πάνω σας η επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας. Τουλάχιστον 186 είδη πτηνών και 1,800 είδη φυτών βρίσκονται μες στη Χαράδρα του Βίκου και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποια κατά τη πεζοπορία σας.

 

Αφού γεμίσετε με δροσερό νερό τα παγούρια σας και ξεκουραστείτε στην Πηγή Κλίμα, με φόντο το ψηλότερο και στενότερο σημείο της Χαράδρας, συνεχίστε την πορεία σας προς το χωριό Βίκος, όπου στην πλατεία μπορείτε να απολαύσετε τοπικές νοστιμιές όπως πίτες κι αγριογούρουνο. Αν έχετε αντοχές και διάθεση μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία μέχρι το Πάπιγκο, σε μια διαδρομή κατηφορική στην αρχή κι ανηφορική στο τέλος.

Video

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X