Διασχίζοντας το Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου

Το μεγαλειώδες φαράγγι του Βίκου «σχίζει» κάθετα τα ασβεστολιθικά υψίπεδα της Τύμφης για 12 χιλιόμετρα, διαχωρίζοντας τα χωριά της Δυτικού και Κεντρικού Ζαγορίου. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα και το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, καθώς τα τοιχώματά του φτάνουν τα 1000μ. σε ύψος. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η διάσχιση του φαραγγιού, είναι ίσως το αποκορύφωμα της επίσκεψής σας στο Ζαγόρι.

Το φαράγγι είναι ιδιαίτερα γνωστό στους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά η διάσχισή του δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται καθώς, παρότι δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, περιλαμβάνει πολύωρη πεζοπορία η οποία δεν ενδείκνυται για όλους, ούτε για παιδιά. Η κλασική διαδρομή ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Η διαδρομή έχει ανηφορικά, κατηφορικά και επίπεδα τμήματα, ενώ οι εναλλαγές του τοπίου ποικίλουν. Από την πυκνή βλάστηση με τον ίσκιο των δέντρων, έως τα χωμάτινα μονοπάτια και από τα παλιά καλντερίμια, έως την κοίτη του Βοϊδομάτη, με θέα τις κορυφές της Τύμφης. Μπορείτε να κάνετε στάση σε κάποιο από τα πολλά σκιερά πλατώματα. Αυτή που αξίζει όμως, είναι στις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη, περίπου 2 ώρες μετά το Πάπιγκο. Αν κάνετε τη διαδρομή πριν από τις πρώτες βροχές, αυτό είναι το μοναδικό σημείο όπου θα συναντήσετε νερό. Η διάσχιση του Βίκου είναι εμπειρία ζωής, γιατί εδώ γίνεστε ένα με τη φύση! Ακούτε γύρω σας πουλιά, περνάτε κάτω από εντυπωσιακούς βράχους, παρατηρείτε σπάνια βότανα και λουλούδια, ειδικά την άνοιξη που όλα ανθίζουν.

Πριν ξεκινήσετε, καλό θα είναι να ελέγξετε τις κλιματικές συνθήκες, γιατί από τα μέσα Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, τα χιόνια που λιώνουν κάνουν δύσκολα τα περάσματα σε αρκετά σημεία, ενώ και σε περιόδους βροχών σε αρκετές πλευρές του φαραγγιού, μπορεί να σημειώνονται κατολισθήσεις. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχετε τον σωστό εξοπλισμό (ορειβατικά παπούτσια, κατάλληλα ρούχα, μπαστούνια πεζοπορίας, σακίδιο με ελαφρύ σνακ και φυσικά παγούρι με νερό). Φροντίστε επίσης να προμηθευτείτε κάποιον επίσημο χάρτη με τις διαδρομές της περιοχής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X