Η Τοπική Κουζίνα της Πρέβεζας

Λιτή χαρακτηρίζεται η γαστρονομία της Πρέβεζας καθώς αφήνει τα εξαιρετικά, φρέσκα προϊόντα, να αναδείξουν τη νοστιμιά τους. «Πρωταγωνιστής» φυσικά στο τραπέζι της παραθαλάσσιας πόλης, με τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά στενά και το πανέμορφο λιμάνι, είναι το ψάρι.

Η βόλτα στο περίφημο Σεϊτάν Παζάρ γεμίζει τον επισκέπτη με εικόνες και μυρωδιές από τις πολλές ταβέρνες και ψαροταβέρνες που σερβίρουν τα καλύτερα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.

Ο κέφαλος- πετάλι είναι μια ξεχωριστή τοπική σπεσιαλιτέ, με το ψάρι να σερβίρεται ολόκληρο, ανοιγμένο στα δύο, αφού έχει στεγνώσει με χοντρό αλάτι στον ήλιο και ψηθεί στα κάρβουνα. Δοκιμάστε επίσης τσιπούρα με σέλινο και τα ψάρια σαβόρο, στο τηγάνι.

Φυσικά, η Πρέβεζα, όπως και η Άρτα, διακρίνεται για ένα από τα εκλεκτότερα και ακριβότερα εδέσματα, το αυγοτάραχο Αμβρακικού. Παράγεται από τα αυγά μπάφας (θηλυκός Κέφαλος), έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεϊνες και Ω3-λιπαρα.

Η σαρδέλα κάθε Αύγουστο έχει εδώ την τιμητική της στην ομώνυμη «γιορτή σαρδέλας» .Πλήθος κόσμου συρρέει για να απολαύσει τη νοστιμιά της, είτε είναι ψητή στα κάρβουνα, είτε στον φούρνο με φρέσκα μυρωδικά και με την γευστικότατη ντομάτα Πρεβέζης, που είναι ένα από τα βασικά παραγόμενα τοπικά προϊόντα μαζί πατάτες, ελιές και αρωματικά φυτά.

Πέρα όμως από τους λαχταριστούς ψαρομεζέδες, στην ενδοχώρα της Πρέβεζας και στα γραφικά χωριά, κοντά στα ποτάμια όπως ο Λούρος, ξεδιπλώνεται μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. Ποταμίσια ψάρια, χέλια και ντόπια κρέατα καλοψήνονται στα κάρβουνα και συνοδεύονται φυσικά με παραδοσιακές πίτες και την λαδόπιτα Πρέβεζας, που φτιάχνεται με αγνό τοπικό ελαιόλαδο.

Στην Πρέβεζα θα συναντήσετε ακόμη γαλακτοκομικά προϊόντα, εσπεριδοειδή, μέλι, ποτά και ηδύποτα όπως ούζο, τσίπουρο και κρασί, ενώ αξίζει να δοκιμάσεται τον δροσιστικό υπόξινο χυμό από κράνα, την κρανάδα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X