Η Τοπική Κουζίνα της Άρτας

Κουλούρα, κοσμιρί, τσουμπλέκι, γιουβέτσι Αρτινό, σαρδέλα Αμβρακικού, χέλι στον φούρνο είναι ένα μικρό δείγμα της γαστρονομικής ποικιλίας που θα συναντήσει κανείς στην Άρτα.

Η περιοχή της Άρτας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, διαθέτοντας σύγχρονες μονάδες αιγοπροβάτων και πουλερικών, με αποτέλεσμα την παράλληλη ανάπτυξη της τυροκομίας και γαλακτοκομίας. Στα φημισμένα τυροκομεία της περιοχής, μπορεί να βρει κάποιος ντόπιο γάλα, γιαούρτι, φέτα και κεφαλογραβιέρα Άρτας (Π.Ο.Π.), γαλοτύρι και ανθότυρο, για τα οποία υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και  πολλές ευρωπαϊκές χώνα είναι μερικά μόνο από τα μέρη  όπου εξάγονται.

Ένα ακόμη «μυστικό» της νοστιμιάς στην κουζίνα της Άρτας είναι το ελαιόλαδο. Η μεγαλύτερη ποσότητα ελιάς προέρχεται από τα ημιορεινά μέρη της Άρτας, ενώ καλλιέργειες συναντάμε στα ορεινά και σε τμήματα των εκβολών του Άραχθου. Μάλιστα η ποικιλία «Κονσερβολιά Άρτας» έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης από το 1994 και πλέον εξάγεται στη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Νότια Αφρική.

Η Άρτα είναι επίσης φημισμένη για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας εσπεριδοειδών. Πορτοκάλια, μανταρίνια και ακτινίδια «πρωταγωνιστούν» στο τραπέζι και στην παραγωγή λικέρ, και μαρμελάδων και εξάγονται σε πολλές χώρες.

Οι σαρδέλες, η γάμπαρη Αμβρακικού (γαρίδα), οι τσιπούρες, οι πέστροφες, οι κέφαλοι, τα χέλια, το αβγοτάραχο και το χαβιάρι Άρτας είναι προϊόντα που έχουν ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια της τοπικής αγοράς και έχουν ζήτηση σε διεθνές επίπεδο, λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας και της εξαίσιας γεύσης τους.

Αποτελούν  τοπικές λιχουδιές που ανέκαθεν προτιμούσαν οι καλοφαγάδες, οι εύποροι αλλά και όλοι όσοι αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες.

Μην φύγετε από την Άρτα αν δεν δοκιμάσετε μπακαλιάρο με πράσο, αλλά και τσουκνίδια αλευρωμένα, μπουμπάρια (γεμιστά έντερα) και γομίδια (τηγανητά λάχανα όπως λάπατα, ζοχοί, σπανάκι, τσουκνίδες).

Όλα τα τοπικά εδέσματα «παντρεύονται» εξαίσια με το ούζο και τσίπουρο, που στην ορεινή Άρτα παράγεται από την υβριδική ποικιλία σταφυλιού με το όνομα «ζαμπέλα». Αποτέλεσμα είναι ένα τσίπουρο εξαιρετικά αρωματικό και με ισορροπημένη επίγευση.Κάθε χρόνο το φθινόπωρο πραγματοποιούνται γιορτές Τσίπουρου και Κάστανου στα γραφικά ημιορεινά χωριά της Ροδαυγής και των Πιστιανών. Επίσης, η περιοχή της Άρτας παράγει εξαιρετικής ποιότητας ούζο και ηδύποτα, αλλά και κρασί από ποικιλίες cabernet και merlot.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X