Η Τοπική Κουζίνα στη Θεσπρωτία

Θάλασσα και γη σε ένα τραπέζι!

Ο γαστρονομικός χάρτης της Θεσπρωτίαςφημίζεται κατά κύριο λόγο για τα ψητά της κρέατα. Παϊδάκια, προβατίνα, κοκορέτσι προσελκύουν τους καλοφαγάδες απ’ όλον τον κόσμο, που συνδυάζουν λουκούλλεια γεύματα με τις παραδοσιακές πίτες, όλων των ειδών, για τις οποίες διακρίνεται ολόκληρη η Ήπειρος

Το διττό πρόσωπο της Θεσπρωτίας, οι ακτές με τους υπέροχους κολπίσκους, αλλά και τα ορεινά χωριά που θυμίζουν έντονα το παρελθόν, παρουσιάζεται και στην γαστρονομία.

Τα παραδοσιακά ηπειρώτικα εδέσματα, ντόπια κρέατα και τυριά, που τυροκομούνται σε μικρά παραδοσιακά τυροκομεία, συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι με εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα ψάρια από το Ιόνιο πέλαγος.

Δίπλα στον Αχέροντα ,κάτω από τη σκιά των πλατάνων, μπορεί κανείς να απολαύσει καλομαγειρεμένα τοπικά εδέσματα, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, κρέατα ψημένα σε σούβλες ή ακόμη και γάστρες.

Σε μικρή απόσταση, στα παραθαλάσσια  τουριστικά θέρετρα  που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο κάθε καλοκαίρι, θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν ποικιλία φρέσκων ψαριών, όστρακα, γαριδομακαρονάδες, αλλά ακόμη και πιάτα της ιταλικής κουζίνας, δείγμα της επιρροής από τους γείτονες, που αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών στα Ηπειρωτικά παράλια.

Από την παραγωγή… στο πιάτο

Η Σαγιάδα, με 2000 περίπου μόνιμους κατοίκους, αποτελεί ένα φημισμένο «ψαροχώρι», που συγκεντρώνει όχι μόνο τους φίλους του ψαρέματος, αλλά και σημαντικές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, στηρίζοντας την τοπική και εθνική οικονομία. Στη Λωρίδα Σαγιάδας λειτουργούν πάνω από 25 μονάδες, μεταξύ των οποίων και μονάδα γαριδοκαλλιέργειας, και δύο ιχθυογεννητικοί σταθμοί, απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ στα πρώτα της βήματα βρίσκεται και η καλλιέργεια γαρίδας.

Εκτός από τα προϊόντα της αλιείας, η Θεσπρωτία έχει να επιδείξει και άλλα αξιόλογα προϊόντα αγροδιατροφής, υψηλής ποιότητας. Ντόπια κρέατα, οπωροκηπευτικά, αυγά, γαλακτοκομικά, φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, αγνά υλικά «δεμένα» σε απλές, αλλά νόστιμες συνταγές, προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα γαστρονομικό ταξίδι, κάνοντας τον να αισθανθεί οικεία με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X