Η Φυσική Ομορφιά της Πρέβεζας

Κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένιες παραλίες είναι το «σήμα κατατεθέν» της Πρέβεζας, με την μοναδική ακτογραμμή της. Όμως, η θάλασσα δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημά της.

Φύση και ιστορία συνυπάρχουν επί αιώνες στην Πρέβεζα και αξίζει τον κόπο όποιος την επισκεφθεί να ανακαλύψει σημεία ενδιαφέροντος πέρα από τα προφανή.

Ένα από αυτά είναι ο Αμβρακικός κόλπος. Ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους και προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας, με τεράστια περιβαλλοντική αξία, που συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, με το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, που ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια, να στοχεύει στην πλήρη προστασία του. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Στον κόλπο καταλήγουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος.

Μια κρουαζιέρα στα νερά του Αμβρακικού μπορεί να σας χαρίσει ξεχωριστές εμπειρίες και να συναντήσετε γλάρους, ερωδιούς, θαλάσσιες χελώνες Carettacaretta, αργυροπελεκάνους, αλλά και τα, παιχνιδιάρικα πολλές φορές, δελφινάκια (ρινοδέλφινα) του Αμβρακικού!

Ο ποταμός Λούρος, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Μαντείο της Δωδώνης δημιουργεί τις περίφημες «πηγές» του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, 50 χιλ βορειοανατολικά από την πόλη της Πρέβεζας. Από τις πηγές αυτές υδρεύεται η Άρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα, ενώ πολύ κοντά είναι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάσθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, για την ύδρευση της Νικόπολης.

Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται μια ακόμη «κρυμμένη» ομορφιά. Η λίμνη Ζηρού. Η δημιουργία της λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου. Το φυσικό περιβάλλον στη λίμνη Ζηρού παρουσιάζεται ιδιαίτερα αξιόλογο τόσο από οικολογική άποψη όσο και από την άποψη του τοπίου και της αισθητικής. Το γεγονός ότι σε μια έκταση σχετικά μικρή, όπως αυτή που καταλαμβάνει το οικοσύστημα της λίμνης Ζηρού, υπάρχουν τρεις φυσικοί οικότοποι Κοινοτικού Ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με το απαράμιλλο αισθητικά τοπίο καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της περιοχής και επιβάλλουν την προστασία της. Στην περιοχή της λίμνης Ζηρού απαντούν τα δάση φυλλοβόλων δρυών, τα δάση και οι υψηλοί θαμνώνες αειφύλλων (κυρίως αριές) και τα παρόχθια δάση ανατολικής πλατάνου.

Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους επίσης, είναι και το δάσος Λεκατσά, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυρσίνη, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας. Είναι δάσος σπάνιας χλωρίδας, κατάφυτο από πλατάνια και βελανιδιές και φυσικό καταφύγιο θηραμάτων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X