Η Φύση της Πρέβεζας

Μία λιμνοθάλασσα από τη μία πλευρά και ένα πέλαγος από την άλλη, ο Αμβρακικός και το Ιόνιο θέτουν τα όρια για ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ηπείρου, την Πρέβεζα. Ο «βασιλιάς» τη περιοχής, ο Ποταμός Αχέρων, ξεκινάει από τον Νομό Ιωαννίνων και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Στη διαδρομή του δημιουργεί οικοσυστήματα, όπου συντηρούνται πολλά είδη σπάνιων ζώων και φυτών, τα οποία συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων…

Η λίμνη Ζηρού, αποτελεί μοναδικό βιότοπο, σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Η ομορφιά και η γαλήνη της λίμνης, που προσφέρεται για χαλαρωτικούς περιπάτους και ποδηλασία στις όχθες της, μαγεύουν τον επισκέπτη.

Ο ποταμός Λούρος, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Μαντείο της Δωδώνης δημιουργεί τις περίφημες «πηγές» του στο χωριό Άγιος Γεώργιος, 50 χιλ Βορειοανατολικά από την πόλη της Πρέβεζας.

Έντονο στην Πρέβεζα είναι το υγρό στοιχείο, με την περιοχή να έχει να επιδείξει δεκάδες παραλίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της χώρας. Εκεί υπάρχουν επτά μεγάλες λιμνοθάλασσες, παρέχοντας το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη της αλιείας. Ένα μέρος με τεράστια περιβαλλοντική αξία, που συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, με το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, που ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια, να στοχεύει στην πλήρη προστασία του. Ενδεικτικό του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής είναι και το ψαροχώρι Κορωνησία καθώς και το περίφημο «χωριό των πελαργών», ή αλλιώς Ανέζα.

Δεκάδες είναι και οι παραλίες που τραβούν κάθε χρόνο την προσοχή και το ενδιαφέρον των τουριστών. Μία εξ’ αυτών είναι η Κυανή Ακτή, η οποία απέχει οκτώ χιλιόμετρα από την Πρέβεζα, έχει βαθιά, απότομα νερά και μπορεί να γίνει προσβάσιμη είτε με τα πόδια, είτε με κάποιο λεωφορείο ή σκάφος.

Δύο άλλα παραδείγματα σπουδαίας υδρόβιας αξίας είναι η παραλία Μύτικας και το Μονολίθι. Η πρώτη βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα, έχει να επιδείξει σχετικά ρηχά νερά, ενώ κι αυτή είναι εύκολα προσβάσιμη για όποιον επιθυμεί να την επισκεφτεί. Οκτώ χιλιόμετρα από την Πρέβεζα βρίσκεται η παραλία Μονολίθι, η οποία είναι εξίσου προσβάσιμη για όλους είτε έχουν μεταφορικό μέσο, είτε όχι και έχει σχετικά βαθιά νερά για τους τολμηρούς κολυμβητές.

Στον μακρύ κατάλογο προστίθενται και δεκάδες άλλες παραλίες, όπως το Αλωνάκι, το Καλαμίτσι, η παραλία Βράχου-Λούτσας και άλλες.

Προτείνουμε: Να επισκεφτείτε το «διαβολοπάζαρο» του Σεϊτάν Παζάρ. Πριν από περίπου έξι δεκαετίες αποτέλεσε το σύμβολο του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινότητας των λιμενεργατών της περιοχής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X