Η Φύση της Ηπείρου

Τα περήφανα βουνά της Πίνδου ,τα κοφτερά φαράγγια που κόβουν την ανάσα,τα πυκνά δάση με την σπάνια χλωρίδα και  πανίδα και  τα ορμητικά ποτάμια –πρόκληση για περιπέτεια, συνθέτουν στο εσωτερικό της ένα μαγευτικό σκηνικό, ενώ  μοναδικής ομορφιάς είναι οι καταγάλανες ακτές του Ιονίου με τα ατελείωτα χιλιόμετρα δαντελωτής πεντακάθαρης ακρογιαλιάς. Χάρη στην ποικιλομορφία του φυσικού της περιβάλλοντος ,η Ηπειρος παρέχει ένα σπάνιο συνδυασμό δυνατοτήτων, από τον πιο ορεινό τουρισμό μέχρι την πιο  αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία, με κοσμοπολίτικες αλλά και ερημικές παραλίες.

Ο ευλογημένος τούτος τόπος ,με τις ιδιομορφίες και τις αντιθέσεις του, ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο που σμίλεψε το χαρακτήρα του Ηπειρώτη και τον οδήγησε να χαράξει τη δική του πορεία στην ιστορία και τον πολιτισμό. Εδώ το παρελθόν συναντά το παρόν σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και  ναούς, κάστρα και παραδοσιακά πετρόχτιστα  χωριά ξεχασμένα από τον χρόνο,που μαρτυρούν την πρότερη ακμή του τόπου. Διδάσκαλοι του γένους και  αξέχαστοι ευεργέτες ξεκίνησαν από την Ηπειρο και δημιούργησαν μία αξεπέραστη παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, που συνεχίζεται  και στις μέρες μας. Ο τόπος  φημίζεται  για τη μουσική του παράδοση με το αναγνωρίσιμο και αξεπέραστο ηπειρώτικο κλαρίνο και με οργανοπαίκτες που αποτελούν σύμβολα για τις επόμενες γενιές.

Αργυροχρυσοχόοι, ξυλογλύπτες, λαϊκοί ζωγράφοι, μάστορες της πέτρας και υφάντριες συνεχίζουν τη μακραίωνη παράδοση της Ηπείρου σε επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν  ,αλλά εδώ  εμπνέουν το σεβασμό και κερδίζουν την αγάπη του κόσμου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X