Εξερευνώντας τις ομορφιές της Άρτας

Ακούγοντας για πρώτη φορά το όνομα Άρτα, το πρώτο που σου έρχεται βέβαια στο μυαλό είναι το φημισμένο δημοτικό τραγούδι για το πολύπαθο γεφύρι της. Εύκολα προσεγγίσιμη μέσω της  Ιόνιας Οδού, μπορείς να την επισκεφτείς και να μείνεις για λίγες μέρες ή να την επιλέξεις για μια μονοήμερη εκδρομή μαθαίνοντας την ιστορία της μέσα από τα  πιο γνωστά μνημεία της.

Η Άρτα είναι  χτισμένη πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Αμβρακίας. Με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου γίνεται πρωτεύουσά του ,κι έτσι ξεκινά η Βυζαντινή της Ιστορία που σημάδεψε  την ευρύτερη περιοχή !

Η περιήγησή σου μπορεί να ξεκινήσει με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Άρτας είναι σχεδόν όλο πεζοδρομημένο, κάτι που διευκολύνει τον περίπατο και την επίσκεψη στα αξιόλογα μνημεία της. Θα θαυμάσεις την πιο σημαντική βυζαντινή εκκλησία, εκείνη της Παναγίας Παρηγορίτισσας με την εκπληκτική αρχιτεκτονική αλλά και την εκκλησία της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας. Πολύ κοντά βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στην παλιά συνοικία του Τουρκοπάζαρου , όπου και διασώζεται το Αρχοντικό Ζορμπά  το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο  από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Μη παραλείψεις να δεις το μικρό Θέατρο της Αμβρακίας στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου  και τον Ναό του Απόλλωνα, προστάτη της πόλης κατά την αρχαιότητα, ενώ το μεσαιωνικό Κάστρο με τον  Πύργο του Ρολογιού  αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα την σπουδαίας Ιστορίας της πόλης και θα σε καταπλήξουν!

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα σου στον ιστό της πόλης, λίγο πιο έξω, συναντάς τον Άραχθο. Εκεί στέκει για αρκετούς αιώνες το φημισμένο πέτρινο ,τετράτοξο γεφύρι. Με την πρώτη ματιά βλέπει κανείς την μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση των πέτρινων γεφυριών, αλλά εκείνο που σε καθηλώνει είναι ο θρύλος που το συνοδεύει και λέει πως, ο πρωτομάστορας έχτισε μέσα σ’αυτό τη γυναίκα του για να το στεριώσει. Αν  έχεις  χρόνο αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη και  στο Αρχαιολογικό Μουσείο , κοντά στο ιστορικό γεφύρι (στη θέση Τρίγωνο) , τα εκθέματα του οποίου αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην Αμβρακία, την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από την Άρτα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην Άρτα , μπορείς να χαλαρώσεις στη σκιά από τα πλατάνια δίπλα στον Άραχθο, απολαμβάνοντας ντόπιες νοστιμιές και γνήσιο τσίπουρο  με  θέα το ξακουστό Γεφύρι !

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X