Πύργος Ραγίου Θεσπρωτία

Πύργος Ραγίου

Ο Πύργος του Ραγίου είναι μια μικρών διαστάσεων αρχαία οχύρωση, που βρίσκεται σε απόσταση 9χλμ. ΒΔ της Ηγουμενίτσας. Πήρε το όνομά του από την οχυρωμένη κατοικία (πύργος) που κτίστηκε στην ίδια θέση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η αρχαία οχύρωση είναι κτισμένη κοντά στις παλαιές εκβολές του Καλαμά, στην κορυφή λόφου που δεσπόζει της πεδιάδας Ραγίου-Κεστρίνης. Η σημαντική θέση της παρέχει εποπτεία στα παράλια του Ιονίου πελάγους και την ευρύτερη περιοχή. Λόγω της εξαιρετικής σημασίας του ο λόφος κατοικήθηκε ήδη από την προϊστορική εποχή. Η αρχαία οχύρωση, που περικλείει έκταση 3 στρεμμάτων, και συνδεόταν άμεσα με τον αρχαίο οικισμό στη χερσόνησο της Λυγιάς (Κερκυραϊκή Περαία), της οποίας πιθανόν υπήρξε προπύργιο.

Στα ερείπια ενός πύργου της αρχαίας οχύρωσης κτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας η διώροφη οχυρωμένη κατοικία του αγά της περιοχής, που αναστηλώθηκε το 2001. Σήμερα ο πύργος λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος με κείμενα και άλλο εποπτικό υλικό σχετικό με την ιστορία του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.Ο Πύργος του Ραγίου είναι μια μικρών διαστάσεων αρχαία οχύρωση, που βρίσκεται σε απόσταση 9χλμ. ΒΔ της Ηγουμενίτσας. Πήρε το όνομά του από την οχυρωμένη κατοικία (πύργος) που κτίστηκε στην ίδια θέση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Video

Virtual Tour

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X
Click to listen highlighted text!