Κασσώπη Πρέβεζα

Κασσώπη

Η Κασσώπη είναι χτισμένη σε ένα ευρύχωρο οροπέδιο με υψόμετρο περίπου 550 μ. στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Ζαλόγγου, σε θέση φυσικά οχυρή και στρατηγική. Μπαλκόνι του νομού Πρεβέζης, προσφέρει μοναδική θέα στο Ιόνιο, τον Αμβρακικό, την Λευκάδα και τις ακαρνανικές ακτές.

Η Κασσώπη κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. (340 π.Χ) ενώ η μεγάλη ακμή της σημειώθηκε από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. και εξής. Την εποχή αυτή, ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι έφτασε σε 8.000 έως 10.000 κατοίκους.

Η Κασσώπη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένης αστικής πόλης των Ηπειρωτικών φύλων του 4ου αι. π.Χ. Εφαρμόστηκε κατά την οικοδόμησή της το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Η πόλη διέθετε άρτιο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο διοχέτευε τα λύματα στο διαχωριστικό υπόνομο των σπιτιών, και από εκεί σε μεγαλύτερο δίκτυο υπονόμων που τα απομάκρυνε έξω από το νότιο και το δυτικό τείχος. Τα νερά της βροχής παρέσερναν τα απόβλητα στους γύρω αγρούς.Η Κασσώπη απέκτησε οικονομική δύναμη με το εμπόριο, την κτηνοτροφία και τα προϊόντα της εύφορης πεδιάδας του Αχέροντα. Είχε δικό της νομισματοκοπείο με το νόμισμα της να απεικονίζει τον Δία και αετό σε κεραυνό. Η πόλη διατηρούσε πολιτική αγορά, πρυτανεία, δύο θέατρα, ξενώνα, ναούς λατρείας της Αφροδίτης και του Δία Σωτήρα.

Γύρω στο 220 π.Χ., η πόλη εντάχτηκε στην Αιτωλική Συμμαχία. Η ευημερία της διήρκεσε μέχρι το 168 π.Χ. Το 167 π.Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους με επικεφαλής τον Αιμίλιο Παύλο και εγκαταλείφτηκε οριστικά με την υποχρεωτική συνοίκηση των κατοίκων της στη Νικόπολη, στο τέλος του 1ου αι. π.Χ.

Video

Virtual Tour

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
X