Ιωαννιτών Μια πόλη κόσμημα!

Οδηγός για τα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας,που κουβαλά τους θρύλους της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή-Πασά. Πόλη «Πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα»,όπως την τραγουδά η λαϊκή μούσα.

Η παλιά πόλη και το κάστρο,όπου συνυπάρχει το βυζαντινό, το μουσουλμανικό και το εβραϊκό στοιχείο, αποτελούν ένα ζωντανό μουσειακό χώρο. Σεργιανίστε στα λιθόστρωτα δρομάκια του, θαυμάστε τα παραδοσιακά του κτίσματα, το Ασλάν-τζαμί, (Δημοτικό Μουσείο) και το χώροτου Ιτς-Καλέ, όπου βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ-τζαμί και ο τάφος του Αλή-Πασά.Στις ταβέρνες του παραλίμνιουδρόμου δοκιμάστε τη γιαννιώτικη κουζίνα. Στο κέντρο της πόλης,δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ρολόι και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Τα σημερινά Γιάννενα αποτελούν το σημαντικότερο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της ΒΔ Ελλάδας με πολιτιστική δραστηριότητα, πανεπιστήμιο, συνεδριακά κέντρα, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Ακόμη φημίζονται για την αργυροχρυσοχοΐα τους, που αποτελεί παράδοση αιώνων. Χειροποίητα γιαννιώτικα ασημικά,που διακρίνονται για την απαράμιλλη τεχνοτροπία τους, μπορείτε να θαυμάσετε στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. και στα αργυροχρυσοχοΐα της πόλης.

Στο πανέμορφο νησί της λίμνης αναπτύχθηκε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους μια σπουδαία μοναστική πολιτεία. Προσφέρεται για ένα ευχάριστο περίπατο μέσα στο γραφικό οικισμό του. Επισκεφθείτε τη μονή των Φιλανθρωπηνών, με τις μοναδικές στην Ελλάδα τοιχογραφίες των αρχαίων φιλοσόφων και το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου που, στεγάζεται στο χώρο που δολοφονήθηκε ο Αλή-Πασάς.

Ξεναγηθείτε στο σπήλαιο του Περάματος, με τον πλούσιο διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, με σπάνια απολιθώματα από την εξαφανισμένη Σπηλαία Αρκτο, ενώ στο Μπιζάνι σας περιμένει ένα μοναδικό ταξίδι στην νεοελληνική ιστορία, μέσα από τα κέρινα ομοιώματα  που δεσπόζουν στο φημισμένο  Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Π. Βρέλλης».

Η λίμνη προσφέρεται για κωπηλασία και σκι ενώ οι περιφερειακοί της δρόμοι για ποδηλασία.

Load More

Δραστηριότητες

Εμπειρίες

Η Ήπειρος είναι το μέρος του κόσμου που τα συνδυάζει όλα. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα, μπορείς να αλλάξεις την κορυφή του πιο ψηλού βουνού με τα καταπράσινα νερά μιας μαγευτικής παραλίας, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή αρχοντιά, τις έντονες δραστηριότητες με τη γαλήνια ηρεμία.

Γαστρονομία

φύση

Θρησκεία

Περιπέτεια

Πολιτισμός

Αγορά

Διασκέδαση

Τι παίζει

Η Ήπειρος είναι το μέρος του κόσμου που τα συνδυάζει όλα. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα, μπορείς να αλλάξεις την κορυφή του πιο ψηλού βουνού με τα καταπράσινα νερά μιας μαγευτικής παραλίας, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή αρχοντιά, τις έντονες δραστηριότητες με τη γαλήνια ηρεμία.

Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

Aξιοθέατα

Η Ήπειρος είναι το μέρος του κόσμου που τα συνδυάζει όλα. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα, μπορείς να αλλάξεις την κορυφή του πιο ψηλού βουνού με τα καταπράσινα νερά μιας μαγευτικής παραλίας, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή αρχοντιά, τις έντονες δραστηριότητες με τη γαλήνια ηρεμία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Ιωαννίνων και σε περίοπτη θέση στον επονομαζόμενο λόφο Λιθαρίτσια. Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.).

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων - Ιτς Καλέ

Στο χώρο του Ιτς Καλέ και εκεί όπου βρίσκονταν τα σεράγια του Αλή Πασά, βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει συλλογές παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών, κεραμικών, βιβλίων, μεταβυζαντινών εικόνων από εκκλησίες του νομού από τον 16ο ως τον 18ο αι., καθώς και μια αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας που στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αι., το λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο».

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων (Ασλάν Τζαμί)

Στο στενό χώρο της βορειοδυτικής ακρόπολης του κάστρου των Ιωαννίνων δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά, το οποίο στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο. Κτίστηκε το 1618 αμέσως μετά την καταστολή της εξέγερσης του επισκόπου Διονυσίου του Φιλοσόφου ή «Σκυλοσόφου» κατά τους Τούρκους και την αποπομπή από το κάστρο όλων των χριστιανών Ιωαννιτών.

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας - Κέρινα Ομοιώματα - Παύλος Βρέλλης

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου-του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι' αυτό το έργο. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Το εκδοτήριο εισιτηρίων λειτουργεί καθημερινά: από τις 10:00 έως και τις 16:00 6€: Γενική Είσοδος 5€: Εκπαιδευτικοί, Αστυνομικοί, Στρατιωτικοί, Πυροσβέστες, μετά από επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας 4€: Οργανωμένα γκρουπ (μέσω τουριστικών πρακτορείων κ.λπ.), Φοιτητές (με επίδειξη της ταυτότητάς τους) 3€: Ατομα άνω των 8 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι (περιλαμβάνει και τους τρίτεκνους), άνεργοι (με επίδειξη της κάρτας από τον ΟΑΕΔ), Μέλη Σωματείων και Συλλόγων (γονείς και παιδιά παρακαλούμε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως καταστατικό, σφραγίδα, κ.λπ.) Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 8 ετών, Στρατευμένοι, ’τομα με αναπηρία (κινητικά προβλήματα), άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. (με επίδειξη της κάρτας μέλους τους) Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 8 ετών, Στρατευμένοι, ’τομα με αναπηρία (κινητικά προβλήματα), άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. (με επίδειξη της κάρτας μέλους τους)

Μουσείο Αλή Πασά (Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου)

Βρίσκεται στο νησί των Ιωαννίνων και στεγάζεται σε ένα κελί της Μονής Παντελεήμονα, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Αλή-Πασάς. Στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, προσωπικά αντικείμενα του Αλή-Πασά(έγγραφα, τη στολή της Κυρα-Βασιλικής κ.α.).Σε άλλο κελί της Μονής στεγάζονται τα αρχεία των μοναστηριών του νησιού. Δ/νση: Νήσος Ιωαννίνων Τηλ.: 26510-81791.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Οι απαρχές του Ιερού του Δωδώνης, που είναι γνωστό για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (2600-1200 π.Χ.). Αρχικά, ήταν υπαίθριο και λατρευόταν σε αυτό η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία (Νάιος Ζεύς) και της συζύγου του Διώνης.

Μονή Τσούκας

Το μοναστήρι, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου, κοντά στο χωριό Ελληνικό και σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ενεργό μοναστήρι που είναι ιδιαίτερα γνωστό στην περιοχή, καθώς αποτελεί, σημαντικό προσκύνημα με αξιόλογη κοινωνική προσφορά.

Μονή Φιλανθρωπηνών Νήσου Ιωαννίνων

Η μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών είναι το σημαντικότερο από τα μοναστήρια του Νησίου της λίμνης των Ιωαννίνων. Η ονομασία της οφείλεται στην αριστοκρατική οικογένεια των Φιλανθρωπηνών που εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωσή της το 1204 από τους Σταυροφόρους. Η οικογένεια των Φιλανθρωπηνών συνδέθηκε στενά με την ιστορία της μονής, καθώς μέλη της υπήρξαν ιδρυτές και ανακαινιστές της.

Μονή Σωσίνου Παρακαλάμου

Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η μονή Σωσίνου χρονολογείται στον 16ο αι. Είναι κτισμένη κοντά στον οικισμό του Παρακαλάμου, σε υψόμετρο περίπου 750μ., στην κορυφή κατάφυτου λόφου που υψώνεται πάνω από την κοιλάδα του Καλαμά, με εκπληκτική θέα στην γύρω περιοχή.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης

Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Μολυβδοσκέπαστο (παλ. Διπαλίτσα) σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ονομασία της προέρχεται από τα φύλλα μολύβδου που παλαιότερα κάλυπταν τη στέγη του καθολικού. Σύμφωνα με την παράδοση η μονή κτίστηκε τον 7οαι. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο. Η παράδοση αυτή αναφέρεται και σε επιγραφή του καθολικού, όπου γίνεται λόγος και για την ανακαίνισή του το 14οαι. από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Μέγα Δούκα Παλαιολόγο.

Μονή Κηπίνας Καλαρρυτών

Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και είναι κτισμένη σε μία βραχώδη απότομη πλαγιά, που υψώνεται πάνω από τον ποταμό Καλαρρυτιώτικο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο και συνεχίζει με ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στα προσκτίσματα της μονής.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανθοχωρίου Μετσόβου

Οι ντόπιοι την αποκαλούν η Παναγιά της Κιάτρα Ρόσα που στα βλάχικα σημαίνει η Παναγιά στο κόκκινο λιθάρι, λόγω των κόκκινων βράχων στα ανατολικά της Μονής που στο παρελθόν χρησίμευαν για ασκηταριά.

Μονή Άβελ

Η μονή Άβελ βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Βήσσανης σε δασώδη περιοχή που ονομάζεται «Μοναστήρια».

Λίμνη Παμβώτιδα - Νησάκι Ιωαννίνων

Παμβώτις («η τα πάντα τρέφουσα») είναι το αρχαίο όνομα της γνωστής σε όλους μας λίμνης των Ιωαννίνων, που στολίζει με τη σπάνια ομορφιά της το ομώνυμο λεκανοπέδιο. Με ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, διανθισμένο με θρύλους και παραδόσεις αιώνων, η λίμνη της Κυρά-Φροσύνης οδηγεί τη φήμη της και πέρα από τα όρια της χώρας μας. Εντός της λίμνης βρίσκεται και το Νησάκι της Λίμνης.

Σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου, σε απόσταση μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Το σπήλαιο είναι τμήμα υπόγειου ποταμού ηλικίας 1.500.000 ετών.

Βάλια Κάλντα

Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και από το 1987 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πιο ευαίσθητων περιοχών του κόσμου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. Την διαρρέει το Αρκουδόρεμα που στην περιοχή Σμιξώματα χύνεται στον Αώο.

Φαράγγι Βίκου

Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα μεγαλύτερα σε βάθος - φτάνει και ως τα 1200 μ. - και στενότερα σε πλάτος , φαράγγια του κόσμου, σύμφωνα με το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ "Γκίνες" (Guinness World Records) (έκδοση 2005).

Δρακόλιμνη Τύμφης

Η δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ., το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η εκτασή της περίπου 8 στρέμματα, ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2.377 μ.), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2.436 μ.), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.), η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Κρασιά Ζίτσας

Ο αμπελώνας της Ζίτσας είναι περί τα 25χλμ βορειοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκτείνεται κυρίως στο οροπέδιο της Ζίτσας, που έχει μέσο υψόμετρο 650μ & επεκτείνεται στις πλαγιές των γύρω λόφων & βουνών σε υψόμετρα έως 800μ.

Rafting στο Βοϊδομάτη

Το σημείο εκκίνησης για το rafting στο Βοϊδομάτη είναι το γεφύρι της Αρίστης. Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου–Αώου. Μία εύκολη διαδρομή rafting ιδανική για αρχάριους. Ωστόσο η διαδρομή έχει ενδιαφέρον για όλους τους φίλους των ποταμών γιατί διασχίζει τον Εθνικό δρυμό σύμφωνα με τη ροή του ποταμού.

Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Βίκου - Αώου

Το φαράγγι του Βίκου "σχίζει" κέθετα τα ασβεστολιθικά υψίπεδα της Τύμφης για 20 χιλιόμετρα, διαχωρίζοντας τα χωριά της Δυτικού και Κεντρικού Ζαγορίου. Τα τοιχώματα του φαραγγιού φθάνουν τα 1000μ σε ύψος. Η διάσχιση του φαραγγιού με τα πόδια είναι ίσως το αποκορύφωμα της επίσκεψης σας στο Ζαγόρι.

Χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου

Το νέο Anilio Ski Resort βρίσκεται σε υψόμετρο 1680 έως 1850 μ., απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα και 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα σκιερ/snowboarders και έχει διαθέσιμους αναβατήρες μήκους 800 μ., δύο συρόμενα 280 και 300 μ. και δύο baby lifts. Το χιονοδρομικό κέντρο του Ανήλιου απέχει μόλις 7 χλμ. από το χωριό. Πληροφορίες: Ημερήσια κάρτα lift: Καθημερινές 8€, Σαβ/κο 10€, μονή διαδρομή lift 3€ και ετήσια κάρτα lift 80€. κιν. 6932 418296, 6980 760850, www.anilio-ski.gr.

Διαμονή

Η Ήπειρος είναι το μέρος του κόσμου που τα συνδυάζει όλα. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα, μπορείς να αλλάξεις την κορυφή του πιο ψηλού βουνού με τα καταπράσινα νερά μιας μαγευτικής παραλίας, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή αρχοντιά, τις έντονες δραστηριότητες με τη γαλήνια ηρεμία.

No Accommodation found for this Area.

Travel Info

Επικοινωνία

 • Πλατεία Πύρρου 1
 • 45 444, Ιωάννινα

Διαμονή

 • Ξενοδοχεία & Βίλλες
 • Παραδοσιακά Καταλύματα
 • Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
 • Αγροικίες
 • Κάμπινγκ
 • Ταξιδιωτικά Γραφεία

Ασφάλεια

 • Βουνό
 • Nερό
 • Οδική
 • Αστυνομικά Τμήματα
 • Ιατρικά Κέντρα

Χρήσιμες Πληροφορίες

 • Πως να έρθετε
 • Περιπλανηθείτε
 • Ταξιδιωτικές Συμβουλές
 • Ασφάλεια
 • Ταξιδεύοντας με Αναπηρία

Προτεινόμενες Διαδρομές

 • Περιπέτεια
 • Τέχνη & Πολιτισμός
 • Παραλίες
 • Οικογένειες
 • Γαστρονομία
 • Φύση
 • Περιπατητικές
 • Πρώτη Φορά σην Ήπειρο
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
blank
X