Μεγαλόχαρη – Μονή Παναγίας Μποτσιώτισσας Άρτα

social icon

Μεγαλόχαρη – Μονή Παναγίας Μποτσιώτισσας

Ονομαστή στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας είναι η μονή της Παναγίας της Μποτσιώτισσας, στην περιοχή του Ραδοβυζίου. Η προσωνυμία της οφείλεται στο παλαιό όνομα του οικισμού που ονομάζονταν Μπότση.

Η μονή είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε τη βυζαντινή εποχή, όμως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παράδοση αυτή. Ο ναός είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρεπίστεγου, με αρκετές ιδιορρυθμίες, καθώς η τρουλοκαμάρα έχει τη μορφή κύβου. Χρονολογείται στα μέσα του 17ου αι. και στα τέλη του ίδιου αιώνα χρονολογούνται οι τοιχογραφίες του ναού, που διατηρούνται σήμερα σε άσχημη κατάσταση, καθώς καλύπτονται από την αιθάλη των κεριών.

Το μοναστήρι της Μεγαλόχαρης συνδέεται με το τοπικό επαναστατικό κίνημα του 1854, που είναι γνωστό ως επανάσταση της Μπότσης, κατά το οποίο οπλαρχηγοί του Ραδοβυζίου εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων.Ονομαστή στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας είναι η μονή της Παναγίας της Μποτσιώτισσας, στην περιοχή του Ραδοβυζίου. Η προσωνυμία της οφείλεται στο παλαιό όνομα του οικισμού που ονομάζονταν Μπότση.

Video

Virtual Tour

Tags:

    Σχετικά Άρθρα

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    blank
    X