Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων Ασλάν Τζαμί Ιωάννινα

social icon

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων Ασλάν Τζαμί

Στο στενό χώρο της βορειοδυτικής ακρόπολης του κάστρου των Ιωαννίνων δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά, το οποίο στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο. Κτίστηκε το 1618 αμέσως μετά την καταστολή της εξέγερσης του επισκόπου Διονυσίου του Φιλοσόφου ή «Σκυλοσόφου» κατά τους Τούρκους και την αποπομπή από το κάστρο όλων των χριστιανών Ιωαννιτών.
Το Ασλάν τζαμί χτίστηκε στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που κατεδαφίστηκε μαζί με τους υπόλοιπους χριστιανικούς ναούς και τα μοναστήρια του κάστρου.

Τα Γιάννενα απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους το 1913. Το Ασλάν τζαμί συνέχισε να λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος μέχρι το 1924 από την τουρκική μειονότητα που παρέμεινε στην πόλη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1924) έπαψε η λειτουργία του και από το 1933 λειτουργεί ως Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Με τις πρόσφατες εργασίες αναστύλωσης και επανέκθεσης επιχειρείται τόσο η προβολή των αντικειμένων του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου, όσο και η ανάδειξή του ως αρχιτεκτονικού μνημείου. Η διάρθρωση και τα εκθέματά του παραπέμπουν στους πέντε αιώνες (15ος – αρχές 20ου), όταν τρεις κοινότητες στην πόλη των Ιωαννίνων, η ελληνική – χριστιανική, η τουρκική – μουσουλμανική και η εβραϊκή, συμβίωναν αρμονικά και συνέβαλλαν στη μεγάλη ακμή της.
Όλα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές επιφανών οικογενειών των Ιωαννίνων: Πάλλη, Πυρσινέλλα, Βλαχλείδη, Βαφειάδη, Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα και πολλών άλλων.

Διεύθυνση: Κάστρο Ιωαννίνων, Αλ. Νούτσου 18
Τηλέφωνο: 26510 26356
Website: Ioannina.gr/polites/πολιτισμός/δημοτικό-μουσείο/

 

Tags:

    Σχετικά Άρθρα

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    X