Αχέροντας ποταμός Πρέβεζα

social icon

Αχέροντας ποταμός

Ο Αχέροντας είναι ο μυθικός ποταμός που στην αρχαιότητα είχε ταυτιστεί με τον θάνατο. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία λέξη «αχός», που σημαίνει θλίψη, ψυχικός πόνος. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου του, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα, δίπλα στη λίμνη Αχερουσία, είχε χτιστεί ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου πήγαιναν όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.

Το ταξίδι του Αχέροντα ξεκινά από τα βουνά του Σουλίου, διασχίζει την πεδιάδα του Φαναρίου και στην περιοχή της Αμμουδιάς, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, σχηματίζοντας στη διαδρομή του ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο προστατεύεται από το Δίκτυο «Natura 2000». Μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα σε κοφτερά βράχια κι απόκοσμα φαράγγια, ο Αχέροντας αλλού κυλά ορμητικός κι αλλού γαλήνιος, σαγηνεύοντας με την εντυπωσιακή ομορφιά του.

Το Οικοσύστημα του ποταμού Αχέροντα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά μήκος του ποταμού συναντάμε δάση πλατύφυλλης δρυός, ιτιές, ασημολεύκες, λυγαριές, πλατάνια και σκλήρθα. Οι ελώδεις εκτάσεις καλύπτονταν από βούρλα, καλαμιές, αρμυρίκια κι αρμυρήθρες. 509 είδη φυτών ευδοκιμούν στην περιοχή. Η πλούσια βλάστηση που υπάρχει, αποτελεί ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής για τα 196 είδη πουλιών. Στις ελώδεις κι υγρές εκτάσεις του, βρίσκουν καταφύγιο πελαργοί, βαλτόπαπιες, ο μαυροκέφαλος γλάρος κι ο νυχτοκόρακας, ενώ στα βραχώδη στενά του έχουν εμφανιστεί χρυσαετεοί, σπιζαετοί, πετρίτες αλλά και όρνια. Στα νερά του ποταμού ζουν κι αναπαράγονται περισσότερα από 9 είδη ψαριών, 8 είδη αμφίβιων βατράχων και 16 είδη ερπετών.

Το φαράγγι του Αχέροντα, ταυτίζεται με τις Πύλες του Άδη, σημείο εκκίνησης μια εντυπωσιακής πεζοπορικής διαδρομής την οποία επιλέγουν πολλοί φυσιολάτρες. Αποτελεί δε, ιδανικό μέρος για rafting, ιππασία και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Tags:

    Σχετικά Άρθρα

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    blank
    X